Πρόταση για «λουκέτο» στoυς δήμους από την ΚΕΔΕ

Σε κλίμα έντασης συνεδριάζει εκτάκτως από το πρωί στο ξενοδοχείο Caravel η Κεντρική Ένωση Δήμων για να αποφασίσει τη στάση που θα κρατήσει για τη διαθεσιμότητα, την κινητικότητα και τις επερχόμενες απολύσεις στο δημόσιο.

Ο δήμαρχος Καλλιθέας πρότεινε να μπει «λουκέτο» στους δήμους έως την Τετάρτη, με εξαίρεση τις κοινωνικές δομές. Την απόφαση αυτή έχει ήδη λάβει από χθες ο Δήμος Αθηναίων. Όσον αφορά στην αποκομιδή των σκουπιδιών, ο κ.

Ασκούνης πρότεινε στους τουριστικούς δήμους να δοθεί η δυνατότητα να αποφασίσουν κατά βούληση εάν θα κλείσουν ή όχι τις δομές τους. Την ημέρα της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου η ΚΕΔΕ προτείνει συγκέντρωση αιρετών και πορεία προς τη Βουλή.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, σοβαρή και αποτελεσματική κινητικότητα σε όλο το εύρος της δημόσιας διοίκησης και δημιουργία πλατφόρμας για ενδοδημοτική κινητικότητα. Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει πρόταση για επ’ αόριστον λουκέτο των δήμων και παραιτήσεις δημάρχων.

Εάν το νομοσχέδιο ψηφιστεί ως έχει στα θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης, η ΚΕΔΕ θα συγκαλέσει έκτακτο συνέδριο, στο οποίο θα γίνει αποτίμηση της κατάστασης και θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα.

«Ας διορίσουν λοιπόν 325 Επιτρόπους»

Ιδιαίτερα σκληρή κριτική στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τον ρόλο του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, άσκησαν τόσο ο κ. Ασκούνης, όσο και ο επικεφαλής της παράταξης, που πρόσκειται στη ΝΔ, δήμαρχος Λαρισαίων, Κ. Τζανακούλης.

Με το σχέδιο νόμου, το Οικονομικό Παρατηρητήριο αποκτά το δικαίωμα να επεμβαίνει στους προϋπολογισμούς όλων των δήμων και, στην περίπτωση που οι υποδείξεις του δεν γίνουν σεβαστές, έχει το δικαίωμα να στερεί από τους δήμους το μερίδιό τους από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους. Επιπλέον, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις υποδείξεις του Παρατηρητηρίου, αποδίδεται αστική και πειθαρχική ευθύνη στους αιρετούς και τους υπαλλήλους των δήμων.

«Ας διορίσουν λοιπόν 325 Επιτρόπους, ως επικεφαλής των δήμων, να τελειώνουμε» είπε ο κ. Ασκούνης. Και ο κ. Τζανακούλης σημείωσε ότι «δεν είναι δυνατόν να βάζουν έναν διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών να ελέγχει τους προϋπολογισμούς των δήμων».

Μπαλασόπουλος: Αποχή και στην αποκομιδή σκουπιδιών

Ακόμη και με απεργία στην αποκομιδή των απορριμάτων, απείλησε ο Πρόεδρος της ΠΟΕΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως για άλλη μία φορά επιλέγει να χτυπήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Συμπονάμε τους πολίτες και προσπαθούμε με οποιαδήποτε υπηρεσία προσφέρουμε να μην τους ταλαιπωρούμε. Δεν το κάναμε και δεν θα το κάνουμε, αλλά εάν είναι να διασφαλίσουμε τη λειτουργία δήμων και τις δουλειές των εργαζομένων, είναι προτιμότερο για 3 μέρες να κλείσουμε τους δήμους παρά οριστικά, γιατί εκεί οδηγούμαστε», είπε μεταξύ άλλων κ. Μπαλασόπουλος.

Έξω από το ξενοδοχείο Caravel, όπου συνεδριάζει η ΚΕΔΕ, πραγματοποιούν συγκέντρωση υπάλληλοι στους δήμους και δημοτικοί αστυνομικοί.

Keywords
Τυχαία Θέματα