Επιμένει ο Άδωνις στην εφαρμογή υγειονομικής διάταξης για τα λοιμώδη

Η απόσταση που χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από την Κυβέρνηση στο συγκεκριμένο ζήτημα, έγινε σαφής για μια ακόμη φορά κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλικής Κατριβάνου προς το υπουργείο Υγείας για την υγειονομική διάταξη που το 2012 ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων όταν είχε οδηγήσει στη δημοσιοποίηση προσωπικών στοιχείων και φωτογραφιών οροθετικών

γυναικών αλλά και στις συλλήψεις ατόμων από το κέντρο της Αθήνας. Η διάταξη Λοβέρδου είχε καταργηθεί με απόφαση της πρώην υφυπουργού Υγείας Φωτεινής Σκοπούλη. Μια από τις πρώτες παρεμβάσεις ωστόσο του νέου υπουργού Υγείας Α. Γεωργιάδη ήταν η κατάργηση της κατάργησης, δηλαδή η επαναφορά της διάταξης Λοβέρδου.

Έτσι προς το παρόν η υγειονομική διάταξη Λοβέρδου βρίσκεται και πάλι σε ισχύ μέχρις ότου Επιτροπή που συγκροτήθηκε για το θέμα αυτό καταλήξει στις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν. Στην δουλειά που ξεκίνησε με επικεφαλής την Ζέτα Μακρή και τη Γενική Γραμματέα του υπουργείου Υγείας κ. Παπανικολάου, κλήθηκαν σήμερα από τον υπουργό Υγείας όλα τα κόμματα να καταθέσουν τις απόψεις τους. «Έως τότε όμως υγειονομική διάταξη θα υπάρχει, διότι σεβόμαστε τα δικαιώματα όλων. Όλων όμως των ανθρώπων. Και των ευπαθών ομάδων και του υπολοίπου πληθυσμού που θέλει αίσθημα ασφάλειας και όχι αίσθημα κενού», είπε ο υπουργός Υγείας.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η υγειονομική διάταξη Λοβέρδου «είναι αντισυνταγματική, προσβάλλει το κράτος δικαίου, διασύρει διεθνώς τη χώρα και βλάπτει και τη δημόσια υγεία διότι διαρρηγνύει τη σχέση εμπιστοσύνης που είχε αναπτυχθεί στην πορεία των χρόνων με τις δημόσιες δομές υγείας, αφού κανένας χρήστης δεν προσέρχεται να εξεταστεί από το φόβο σύλληψης του».

«Εγώ είμαι πρακτικός άνθρωπος. Αν η υγειονομική διάταξη είναι αντισυνταγματική, και το πιστεύετε αυτό, θα πάτε σε ένα διοικητικό πρωτοδικείο και θα ζητήσετε να προσβληθεί η συγκεκριμένη διάταξη. Όταν πει το δικαστήριο ότι είναι αντισυνταγματική, εμείς θα την αποσύρουμε αυτομάτως. Προς το παρόν το ότι είναι αντισυνταγματική είναι ο δικός σας ισχυρισμός», απάντησε ο υπουργός Υγείας.

Αναφερόμενη στην υγειονομική διάταξη αλλά και τις ενέργειες που ακολούθησαν από τις αστυνομικές αρχές, η Β. Κατριβάνου είπε ότι «οι ενέργειες αυτές χαρακτηρίστηκαν από την Ελληνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ως ανάξιες δημοκρατικής πολιτείας και προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή και από τον διεθνή οργανισμό του ΟΗΕ κατά του AIDS και από τη διεθνή αμνηστία και από το Human Right Wach, προκάλεσαν καταγγελίες στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από το Συνήγορο του Πολίτη και από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, από όλες τις δομές απεξάρτησης, από όλες τις οργανώσεις του πεδίου υγείας».

«Οι διεθνείς φορείς δεν έχουν απολύτως καμία αρμοδιότητα να κρίνουν ζητήματα αντισυνταγματικότητας στη χώρα μας. Γιατί αν το πάμε στους διεθνείς φορείς, που θέλετε να υιοθετούμε τις απόψεις τους, θα σας έφερνα διακόσιους διεθνείς φορείς που μας λένε “εφαρμόστε το Μνημόνιο», το οποίο εσείς δεν θέλετε να εφαρμόσουμε. Άρα θα σας πω το IMF, η Παγκόσμια Τράπεζα, η ΕΚΤ μας λέει να κάνουμε αντίθετα από όσα μας λέει να κάνουμε ο ΣΥΡΙΖΑ. Τι θα κάνουμε τώρα; Θα λέμε ποιος διεθνής οργανισμός μας αρέσει και ποιος δεν μας αρέσει; Ο Συνήγορος του Πολίτη δεν κυβερνά αυτή τη χώρα. την κυβερνά η κυβέρνηση και η Βουλή», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα