ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΘΕΤΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΙΟ

Προτάσεις για την νησιωτική πολιτική κατέθεσε από την Χίο, όπου περιοδεύει ο Αλέξη Τσίπρα. Τόνισε ότι οι νησιώτες δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας και υπογράμμισε ότι «Τώρα είναι η στιγμή της μεγάλης ιστορικής στροφής».

Πέρασαν τρία κοινοτικά πλαίσια στήριξης και απορροφήθηκαν εκατοντάδες δισ. ευρώ, αν και η νησιωτική Ελλάδα παραμένει μια περιοχή κατοικούμενη από πολίτες δεύτερης κατηγορίας, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμη και το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ καταργήθηκε από το Μνημόνιο, υπενθύμισε ο κ. Τσίπρας. «Πως θα αναπτυχθεί μια επιχείρηση όταν οι μεταφορές από και προς τα νησιά κοστίζουν 20 και 25% περισσότερο εν σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα;» είπε χαρακτηριστικά.

Αντίστοιχα, αναφέρθηκε στην θέσπιση του μεταφορικού ισοδυνάμου, το οποίο είναι πια εκτός συζήτησης, όταν το Μνημόνιο επιχειρεί να εξαπλώσει στην κοινωνία την φτώχεια και την απελπισία. Και βεβαίως να τελειώσει κάθε συζήτηση για ανάπτυξη. Υπογράμμισε δε ότι ο πληθυσμός υποφέρει από τηνδραματική επιδείνωση των συνθηκών υγείας, «που βεβαίως παίζει ρόλο στην πληθυσμιακή συρρίκνωση αλλά και στην μείωση της τουριστικής κίνησης».

«Είναι όμως η στιγμή της μεγάλης ιστορικής στροφής» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ότι: «Τα στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και της Αριστεράς είναι η διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για τη νησιωτικότητα, για βιώσιμη ανάπτυξη του νησιωτικού χώρου και διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης». Έτσι, πρότεινε την συγκρότηση ενός δημόσιου φορέα ακτοπλοΐας, που θα αποκαταστήσει την ασφαλή και ουσιαστική διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα και μεταξύ τους.

Αναφορικά με τον τουρισμό, ο κ. Τσίπρας πρόκρινε την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, που θα διευρύνει την τουριστική περίοδο και θα αξιοποιεί τις φυσικές και πολιτισμικές δυνατότητες του Αιγαίου, γιατί  όπως εξηγησε: «Το μοντέλο του μαζικού τουρισμού σήμερα περνάει βαθειά κρίση».

Επίσης, αναφέρθηκε και στην ανάγκη για λήψη θεσμικών και παραγωγικών μέτρων για την ναυτιλία, όπως είναι η λειτουργία ανεξάρτητου κλάδου ναυτικής δικαιοσύνης, αλλά και η διασφάλιση της αποκεντρωμένης λειτουργίας των σχολών εμπορικού ναυτικού. Αναφορικά με την επιχειρηματικότητα, υπογράμμισε την ανάγκη για ενίσχυσή της σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, μέσα από μια πολιτική σύγκλισης με την ηπειρωτική Ελλάδα. Μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνεται η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου και η διατήρηση του ειδικού καθεστώτος στο ΦΠΑ. Τέλος, τόνισε ότι πρέπει να στηριχθεί η δημόσια υγεία και το κοινωνικό κράτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα