«Προς το συμφέρον της Ευρωζώνης η διάσωση της Κύπρου»

Το ίδιο είχε υποστηρίξει και ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ στην ολλανδική βουλή.

Σήμερα όμως προσερχόμενος στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες δήλωσε για το ζήτημα της Κύπρου: «Θα κάνουμε αποτίμηση της κατάστασης στην Κύπρο, θα ακούσουμε την αξιολόγηση της Τρόικας και στη συνέχεια θα συζητήσουμε προκειμένου να καταλήξουμε σε συμφωνία και θα δούμε πόσο μακριά μπορούμε να φτάσουμε».

Κληθείς να σχολιάσει πόσα χρήματα απαιτούνται για το κυπριακό πρόγραμμα, απάντησε ότι δεν γνωρίζει καθώς όπως επισήμανε πρέπει πρώτα να ακούσει αυτά που θα πουν οι θεσμοί που συμμετέχουν στην Τρόικα.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι έχει δύο στόχους—τη σταθερότητα της Ευρωζώνης και την επαναφορά της Κύπρου σε βιώσιμη πορεία ανάπτυξης.

«Δεν είμαστε ευτυχείς που η Κύπρος χρειάζεται βοήθεια, αλλά περισσότερο δεν είναι ευτυχής η ίδια η Κύπρος. Είναι προς το συμφέρον της ευρωζώνης και της Κύπρου να βρεθεί λύση. Ελπίζουμε ότι θα βρούμε μια καλή λύση» , είπε χαρακτηριστικά.

Για το μέγεθος του δανείου το οποίο συζητείται να χορηγηθεί στην Κύπρο μοιάζει πιθανό να είναι πιο κοντά στα 10 δισεκ. ευρώ, είπαν σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς αξιωματούχοι της Ευρωζώνης που είναι ενήμεροι για τις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις.

Το πακέτο για τη νήσο, η κυβέρνηση της οποίας είχε ζητήσει από την τρόικα τη σύναψη μιας τέτοιας συμφωνίας τον Ιούνιο του 2012, αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι θα ανερχόταν σε έως και 17 δισεκ. ευρώ.

Ωστόσο, είπαν οι πηγές αυτές, το τελικό ποσό θα είναι πολύ χαμηλότερο χάρη σε διάφορα φορολογικά μέτρα που η Κύπρος αναμένεται να επιβάλει για να αυξήσει τα κρατικά έσοδα.

Επίσης σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλείται το Ρόιτερς, φαίνεται ότι με κάποιον τρόπο θα συμφωνηθεί να επιβληθεί ένα τέλος, ή ένας φόρος, στους καταθέτες στις τράπεζες της νήσου στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης. Η λήψη ενός τέτοιου μέτρου θα ήταν νομικά δύσκολη και ενδέχεται να πλήξει την εμπιστοσύνη στις τράπεζες σε όλη την Ευρωζώνη. Η Γερμανία, η Φινλανδία αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν ταχθεί υπέρ της πρότασης αυτής.

Η επιβολή ενός φόρου που θα ισούται με το 20-30% των αποδόσεων/των τόκων των καταθέσεων ή άλλων τοποθετήσεων, για παράδειγμα, θα ήταν κάτι συγκριτικά πιο εύκολο από ένα ‘κούρεμα’ των καταθέσεων και δεν θα έθετε ουδεμία απειλή για την χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε πριν από λίγο ότι το να «αφεθεί» η Κύπρος στην «τύχη της» είναι κάτι που «δεν θα ήταν υπεύθυνο, κατά την άποψή μου», ωστόσο επισήμανε επίσης ότι, αν και δεν θέλει η κατάσταση να φτάσει στο σημείο η Λευκωσία να μην μπορεί να αντλήσει χρηματοδότηση, αυτό δεν σημαίνει ότι «πρέπει να βοηθήσουμε με οποιουσδήποτε όρους».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι στόχος είναι μια λύση που θα είναι διαρκής και βιώσιμη.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Φρανς Βίκερς τόνισε ότι « θα γίνει αποτίμηση σήμερα (. . .) γνωρίζετε τις θέσεις της Ολλανδίας».

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης που προετοιμάζει τις εργασίες της Ευρωομάδας. Η Ομάδα Εργασίας εξετάζει από τεχνοκρατικής πλευράς όλα τα ανοικτά θέματα για τη στήριξη της Κύπρου, με ιδιαίτερη έμφαση στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους.

Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκαν σειρά διαβουλεύσεις της κυπριακής αντιπροσωπείας και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με Κοινοτικούς αξιωματούχους και Ευρωπαίους εταίρους με στόχο την καλύτερη δυνατή προετοιμασία της συνεδρίασης των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης.

H συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να ξεκινήσεις στις 18:30

Keywords
Τυχαία Θέματα