Προς τμηματική καταβολή της δόσης

19:16 8/7/2013 - Πηγή: Matrix24

Στην σκιά των πολιτικών αναταράξεων στην Πορτογαλία και νωρίτερα στην Ελλάδα και με φόντο τις γερμανικές εκλογές το φθινόπωρο, το Βερολίνο μοιάζει να μην θέλει να ρισκάρει, ωστόσο παραμένει το ενδεχόμενο η δόση των 8,1 δισ. να εκταμιευτεί σε …δόσεις, όπως άλλωστε άφησε να εννοηθεί και ο επικεφαλής του Eurogroup Γιερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Την

πεποίθηση ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα προχωρήσουν σήμερα με το ζήτημα της Ελλάδας εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες.

«Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο», δήλωσε ο Β. Σόιμπλε, σημειώνοντας ότι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος είναι πολύ συγκεκριμένη και ως εκ τούτου, πρόσθεσε, «πιστεύω ότι το Eurogroup θα προχωρήσει σήμερα με την Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι η αξιολόγηση της τρόικας, αποτελεί τη βάση για επίτευξη πολιτικής συμφωνίας στο ζήτημα της Ελλάδας.

Τέλος, η υπουργός οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ ανέφερε ότι αναμένει από το σημερινό Eurogroup να συμφωνήσει για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα. Παράλληλα, η Μ. Φέκτερ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα εργάζεται για την εκπλήρωση των προϋποθέσεων που συνοδεύουν τη δόση.

Ερωτηθείσα αν η βοήθεια θα εκταμιευθεί σε μικρότερα τμήματα, η Μ. Φέκτερ απάντησε ότι δεν είναι ακόμα σαφές, τάχθηκε ωστόσο υπέρ της καταβολής ολόκληρης της δόσης εντός του Ιουλίου.

Όπως όλα λοιπόν δείχνουν η πολιτική απόφαση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών θα αφορά στο σύνολο του ποσού, αλλά τα χρήματα θα καταβάλλονται ανάλογα με το εάν τηρούνται οι δεσμεύσεις και τα προαπαιτούμενα που υπέγραψε η Αθήνα.

Η έκθεση της τρόικα που τίθεται υπόψη του Eurogroup μιλά για αβεβαιότητα στους στόχους που έχουν τεθεί για ανάπτυξη αλλά και για καθυστερήσεις σε συγκεκριμένους τομείς του κυβερνητικού έργου..

Στη σχετική ανακοίνωση της τρόικας αναφέρεται ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος και ότι έχουν γίνει όλες οι πολιτικές που απαιτούνται ώστε να εξασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα είναι σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων του, όμως τονίζεται ότι «η αποστολή και οι αρχές συμφώνησαν ότι οι μακροοικονομικές προοπτικές παραμένουν σε γενικές γραμμές σύμφωνες με τις προβλέψεις του προγράμματος, με προοπτική τη σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014. Ωστόσο, οι προοπτικές παραμένουν αβέβαιες».

Η έκθεση της τρόικας βγάζει κίτρινες κάρτεςγια τις υπερβολικές δαπάνες στην Υγεία, την πορεία είσπραξης των φόρων, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις στην Δημόσια Διοίκηση, επισημαίνει πάντως ότι η ελληνική πλευρά έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για αυτούς τους τομείς.

Εάν τελικά η δόση αποφασιστεί να εκταμιεύεται τμηματικά η Αθήνα θα πρέπει μέσα στον μήνα, να έχει κλείσει τα ζητήματα της διαθεσιμότητας, της μείωσης των δαπανών για ιδιωτικά θεραπευτήρια και της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές. Το Αύγουστο κυρίαρχο θέμα θα είναι οι παρεμβάσεις για τα “κόκκινα” δάνεια των νοικοκυριών προς τις τράπεζες, ενώ τον Σεπτέμβριο στην ατζέντα βρίσκονται νέες μειώσεις εφάπαξ και επικουρικών συντάξεων, ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων και οι πλειστηριασμοί α’ κατοικίας.

Ακόμη στην έκθεσή της η τρόικα κάνει γνωστό ότι δεν αποδέχεται την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση σε αυτή την φάση, δέχεται όμως να συνεχίσει την συζήτηση με τις ελληνικές αρχές.

Keywords
Τυχαία Θέματα