Ο Έλληνας «μάγος» που πολεμά τις παρενέργειες των φαρμάκων

Περισσότεροι από 100.000 θάνατοι ετησίως θα είχαν αποφευχθεί, μόνο στην Αμερική, αν το σύστημα παρακολούθησης των ανεπιθύμητων δράσεων των φαρμάκων λειτουργούσε πιο αποτελεσματικά.

Ο Έλληνας ερευνητής Βασίλης Κουτκιάς, με κατάρτιση στην Ιατρική Πληροφορική, φιλοδοξεί να μετριάσει τις επιπτώσεις που έχουν οι παρενέργειες των φαρμάκων. Πριν 3 χρόνια έλαβε υποτροφία από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Marie Curie και πριν 3 μήνες εντάχθηκε σε ομάδα του Εργαστηρίου του Ερευνητικού Ινστιτούτου INSERM (Institut National de la Sante et de la Recherche Medicale) στο Παρίσι, υπό τη διεύθυνση

της Καθηγήτριας Marie-Christine Jaulent.

Οι πηγές για τη συγκέντρωση των δεδομένων θα είναι οι εξής:

1) Ο ηλεκτρονικός φάκελος του ασθενή που υπάρχει σε νοσοκομεία ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Γαλλία και η Δανία.

2) Οι αναφορές που στέλνουν ηλεκτρονικά οι επαγγελματίες υγείας στις κανονιστικές αρχές και τους εθνικούς φορείς φαρμακοεπαγρύπνησης (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ΕΟΦ, European medicines agency – EMA).

3) Μαρτυρίες ασθενών στα κοινωνικά δίκτυα (Facebook, Twitter, εξειδικευμένες πλατφόρμες, όπου συμμετέχουν ασθενείς π.χ. χρόνιων παθήσεων).

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα έχουν ως κύριους αποδέκτες φαρμακευτικές εταιρείες, φορείς φαρμακο-επαγρύπνησης, εταιρείες Πληροφορικής που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας, ερευνητές του χώρου της βιοϊατρικής τεχνολογίας και πληροφορικής, ασφαλιστικούς φορείς και κανονιστικές αρχές, όπως επίσης και ομάδες ασθενών.

Παράλληλες δράσεις στην Ελλάδα

Ο Βασίλης Κουτκιάς παραμένει συνεργαζόμενος ερευνητής στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ) του ΕΚΕΤΑ στη Θεσσαλονίκη και συνεχίζει τις έρευνες στο αντικείμενο που συνετέλεσε στη λήψη της υποτροφίας του.

Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος PSIP (Patient Safety through Intelligent Procedures) από κοινού με τον καθηγητή Ιατρικής Πληροφορικής του ΑΠΘ και Συνεργαζόμενο Μέλος ΔΕΠ ΙΒΒΕ/ΕΚΕΤΑ Νίκο Μαγκλαβέρα, σχεδίασαν το Ολοκληρωμένο Σύστημα Εξυπνης Διαχείρισης Συνταγογράφησης, που παρέχει εξειδικευμένη γνώση για την αποτροπή Ανεπιθύμητων Δράσεων Φαρμάκων, προσαρμοζόμενη στο περιβάλλον χρήσης του (Νοσοκομείο / Κλινική / Χώρα).

Βασικό πρόβλημα για την ενσωμάτωση του συστήματος σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας είναι, σύμφωνα με τον επιστήμονα, ότι δεν υπάρχει ηλεκτρονικός φάκελος για κάθε ασθενή.

Keywords
Τυχαία Θέματα