Πρόγραμμα για 230.000 νέους ανέργους

Ο υπουργός εργασίας μίλησε σε εκδήλωση του ΚΕΠΕ με θέμα την ανεργία και έκανε λόγο για εντατικοποίηση των ενεργητικών προγραμμάτων απασχόλησης εντός του έτους, με την αξιοποίηση και των πόρων του νέου ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014 – 2020.

Το νέο πρόγραμμα, για την είσοδο στην αγορά εργασίας περίπου 230.000 νέων, έως 24 ετών, στοχεύει στους νέους που αυτή τη στιγμή ούτε εργάζονται, αλλά ούτε συμμετέχουν σε κάποιο κύκλο εκπαίδευσης ή κατάρτισης.

«Έχουμε ήδη καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα ολοκληρωμένο

Εθνικό Σχέδιο με μια μεγάλη γκάμα επιμέρους εξειδικευμένων δράσεων, περιμένουμε τις παρατηρήσεις της Επιτροπής και το πρόγραμμα θα ξεκινήσει μέχρι το Μάιο», ανέφερε ο κ. Βρούτσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο το πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 340 εκατ. ευρώ (τα 170 προέλθουν από το ειδικό κονδύλι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πρωτοβουλία των Νέων και τα υπόλοιπα 170 από το νέο ΕΣΠΑ).

Θα προβλέπει είτε απευθείας προσφορά εργασίας, είτε στοχευμένη ενίσχυση των προσόντων των συμμετεχόντων με κατάρτιση, μαθητεία ή περαιτέρω εκπαίδευση, ώστε να πετύχουν την είσοδό τους στην αγορά εργασίας.

Για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, ο κ. Βρούτσης επανέλαβε το στόχο για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες με ορίζοντα το 2016, εγχείρημα για το οποίο θα πρέπει να βρεθούν δημοσιονομικά ισοδύναμα.

Με το μέτρο, πρόσθεσε, θα μειωθούν οι δαπάνες των επιχειρήσεων και θα τονωθεί η ανταγωνιστικότητα ενώ, όπως ισχυρίστηκε, αναμένεται να οδηγήσει σε πρόσληψη τουλάχιστον 30.000 ατόμων.

Για τις ομαδικές απολύσεις ο Γ. Βρούτσης σημείωσε ότι το ισχύον πλαίσιο χρειάζεται εξορθολογισμό, γιατί «πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αναδιοργανώνουν την παραγωγική τους δομή».

Υποστήριξε, επ’ αυτού, ότι μέλημα του υπουργείου είναι να αναλαμβάνουν οι επιχειρήσεις υποχρεώσεις έναντι του προσωπικού που απομακρύνουν και να συνεισφέρουν με ενεργό τρόπο στη διαδικασία αποκατάστασής τους.

Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός, το 2013 έγιναν καταγγελίες για 719 επιχειρήσεις που δεν κατέβαλαν δώρο Χριστουγέννων, έναντι 1.450 τον προηγούμενο χρόνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα