Που βρήκε ο Νόμπελ τα λεφτά για τα ομώνυμα βραβεία

Ο Άλφρεντ Μπέρναρντ Νόμπελ γεννήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 1833 ήταν χημικός, μηχανικός και βιομήχανος, γιος του επίσης, μηχανικού και βιομήχανου, Εμμανουήλ Νόμπελ, εφευρέτη της υποβρύχιας νάρκης. Σπούδασε στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας και στις ΗΠΑ.

Ασχολήθηκε με τη χημεία, και κυρίως με τις εκρηκτικές ύλες. Τελειοποίησε τον τρόπο παρασκευής της νιτρογλυκερίνης και ίδρυσε εργοστάσιο παραγωγής της σε μεγάλες ποσότητες.

Για την αποφυγή των εκρήξεων πέτυχε την παρασκευή δυναμίτιδας με πυριτική

γη, εφεύρεση που διαδόθηκε σύντομα σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική.

Το 1873 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου εφηύρε την νεοδυναμίτιδα ή ζελατοδυναμίτιδα (1875) και την πολεμική άκαπνη πυρίτιδα (1888).

Το 1889 πούλησε την εφεύρεση του στην ιταλική κυβέρνηση και το 1891 εγκαταστάθηκε στο Σαν Ρέμο της Ιταλίας, όπου ίδρυσε χημικό εργοστάσιο.

Έλαβε πολλά διπλώματα ευρεσιτεχνίας και απέκτησε τεράστια περιουσία, μεγάλο τμήμα της οποίας διέθεσε για φιλανθρωπικούς και ερευνητικούς σκοπούς σε διάφορα ιδρύματα. Μέρος της περιουσίας διατέθηκε για την καθιέρωση των ομώνυμων βραβείων Νομπέλ.

Κλειστός χαρακτήρας από τη φύση του, ασχολήθηκε ακόμα με τη φιλοσοφία και τη λογοτεχνία. Στο τέλος της ζωής του έγραψε και το δράμα Βεατρίκη Τσέντσι.

Την ίδια μέρα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι σαν σήμερα 14 Οκτωβρίου: το 1964 το Νόμπελ Ειρήνης απονεμήθηκε στον Αμερικανό ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Είκοσι χρόνια αργότερα (το 1994) την ίδια μέρα, το ίδιο βραβείο, απονεμήθηκε στους Γιασέρ Αραφάτ, Γιτζάκ Ράμπιν και Σιμόν Πέρες, για τη «Συμφωνία του Όσλο», που αφορούσε την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Keywords
Τυχαία Θέματα