Πότε η εφορία θα βάζει χέρι στις καταθέσεις

Ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός θα έχει άμεση πρόσβαση στους λογαριασμούς ατόμων που θεωρούνται ύποπτοι για φοροδιαφυγή, παράνομο πλουτισμό, διαφθορά, διακίνηση και ξέπλυμα «μαύρου χρήματος». Οι υπάλληλοι που θα ασχοληθούν με την έρευνα των τραπεζικών λογαριασμών θα είναι πιστοποιημένοι λήπτες πληροφοριών, θα διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης για να «μπαίνουν» απευθείας στα αρχεία των τραπεζών.

Σύμφωνα με την έκθεση της ομάδας του Χ. Ράιχενμπαχ αναμένεται η κατάθεση νομοσχεδίου που θα προβλέπει την αποτελεσματική εφαρμογή

του μητρώου τραπεζικών λογαριασμών. Το νομοσχέδιο θα συνοδεύεται από χρονοδιάγραμμα εφαρμογής και τεχνική έκθεση με λεπτομερή στοιχεία για το προβλεπόμενο σύστημα.

Στο μητρώο, θα καταχωρούνται ο αριθμός του λογαριασμού, η ημερομηνία ανοίγματος αυτού και οι συναλλαγές, τα στοιχεία των κατόχων των λογαριασμών και των λοιπών συμβεβλημένων προσώπων. Το μητρώο θα ανατροφοδοτείται με στοιχεία καθημερινά.

Από την έκθεση προκύπτει επίσης ότι έρχεται νέος κώδικας φορολογικής δικονομίας για την επιτάχυνση της επίλυσης των φορολογικών διαφορών καθώς και ότι από τις αρχές του 2012 έως και τέλος Φεβρουαρίου του 2013 έχουν σταλεί για έλεγχο 967 υποθέσεις φοροδιαφυγής στο ΣΔΟΕ και στις υπόλοιπες φορολογικές αρχές βάσει πληροφοριών που συνέλεξε η μονάδα χρηματοοικονομικών πληροφοριών. Πρόκειται για ομάδα 280 κρατικών υπαλλήλων που έχουν εκπαιδευτεί στο να εντοπίζουν συναλλαγές ύποπτες για φοροδιαφυγή. Επίσης, από τις υποθέσεις αυτές έχει προκύψει η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων ύψους 114,8 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Task Force πολλά κριτήρια αξιολόγησης όπως η είσπραξη οφειλών, οι φορολογικοί έλεγχοι σε πλούσιους φορολογούμενους και αυτοαπασχολούμενους με μεγάλα εισοδήματα δεν επιτεύχθηκαν το 2012. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να καταβληθούν έντονες προσπάθειες προκειμένου τα επιχειρησιακά κριτήρια αξιολόγησης για το 2013 να εφαρμοστούν με επιτυχία και να μην παρεκκλίνουν της πορείας τους

Keywords
Τυχαία Θέματα