Η ανάπτυξη δεν ήρθε ακόμη…

Του Βαγγέλη Δουράκη

Μέχρι σήμερα για τις δόσεις που εξασφαλίζει η Κυβέρνηση ανανεώνει την κάθε φορά το μνημόνιο, λαμβάνοντας μέτρα αύξησης φόρων και περικοπών μισθών και συντάξεων: Αυτό το πολυνομοσχέδιο μόνον είχε παρεμβάσεις σε επίπεδο φόρων της τάξης των 6 δισ. ευρώ, καμία αναπτυξιακή παρέμβαση ουσίας όμως.

Η ίδια η Κομισιόν χτυπάει καμπανάκι για τα επίπεδα ρευστότητας τόσο όσον αφορά στην εκταμίευση κοινοτικών κονδυλίων, όσο και για τα «διαθέσιμα» στις Τράπεζες.

Σύμφωνα

με Ευρωπαίο αξιωματούχο, η έλλειψη ρευστότητας, κυρίως για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εξακολουθεί να αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελληνικής οικονομία: Πρόσθεσε δε ότι ο δανεισμός από τις τράπεζες προς την πραγματική οικονομία υλοποιείται με πολύ αργούς ρυθμούς κάτι που οφείλεται εν μέρη και στα πολλά κόκκινα δάνεια που έχουν οι τράπεζες.

Σε ό,τι αφορά στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος αλλά και στην προσέλκυση επενδύσεων, το υψηλόβαθμο στέλεχος της Κομισιόν κάλεσε ξένες επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα αναφέροντας ότι έχει βελτιωθεί σημαντικά τόσο η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας όσο και το επιχειρηματικό κλίμα.

Η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλιών δηλαδή του ΕΣΠΑ αλλά και των πόρων που θα διατεθούν κατά τη διάρκεια της επόμενης προγραμματικής περιόδου από 2014 -2020, θα μπορούσε να συμβάλει στην καταπολέμηση του προβλήματος της ρευστότητα, όπως τόνισε ο αξιωματούχος..

Την επόμενη τριετία περίπου 4 δισ. ευρω ετησίως θα είναι μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων διαθέσιμα για την Ελλάδα και ένας από στους βασικούς στόχους της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν για την χώρα μας είναι η απρόσκοπτη απορρόφηση των κονδυλιών αυτών.

Η ίδια πηγή ανέφερε επίσης ότι οι συνεχείς αλλαγές στη φορολογία δεν βοηθούν την προσέλκυση επενδύσεων, ενώ σε ότι αφορά στην ενίσχυση του φοροεισπραχτικού μηχανισμού τόνισε ότι αν και είναι εντυπωσιασμένος από την αποφασιστικότητα που έχει επιδείξει μέχρι στιγμής ο γενικός γραμματέας εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, τα επίπεδα των εσόδων δεν είναι ακόμα ικανοποιητικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα