Πως θα ασκηθούν τα warrants

Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή των συστημικών τραπεζών σε ιδιωτικά χέρια. Σε λιγότερο από δύο μήνες ξεκινά η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων (warrants) των συστημικών τραπεζών για τη σταδιακή επαναγορά των μετοχών που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τους ιδιώτες μετόχους.

Την αυλαία ανοίγει η Alpha Bank, καθώς την

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου είναι η πρώτη περίοδος άσκησης των warrants, ενώ λίγες μέρες μετά την Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου είναι η πρώτη περίοδος άσκησης των warrants των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας. Ακολουθεί στις 2 Ιανουαρίου 2014 η Τράπεζα Πειραιώς. Οι κάτοχοι των warrants θα έχουν το δικαίωμα κάθε 6 μήνες για 9 περιόδους να ασκούν δικαιώματα αγοράζοντας μετοχές του ΤΧΣ, δηλαδή για διάστημα 4,5 ετών. Ο μεγάλος στόχος είναι στο διάστημα αυτό, και αν είναι δυνατό και νωρίτερα, οι μέτοχοι των τριών συστημικών τραπεζών να επαναγοράσουν το σύνολο των μετοχών του ΤΧΣ και να ανακτήσουν τον πλήρη έλεγχο των τραπεζών. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το ΤΧΣ κατέχει το 84,4% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, το 83,7% της Alpha Bank και το 81% της Τράπεζας Πειραιώς. Ασκώντας τα warrants οι ιδιώτες μέτοχοι των τραπεζών θα αποκτήσουν και πάλι το 100% των τραπεζών. Αυτή τη στιγμή μόνο η μετοχή της Αlpha Bank διαπραγματεύεται σε τιμή αισθητά υψηλότερη της πρώτης τιμής άσκησης των warrants, γεγονός που αποτελεί ισχυρό κίνητρο για την άσκηση των warrants στις 10 Δεκεμβρίου. Η μετοχή έκλεισε την περασμένη Παρασκευή στα 0,633 ευρώ ή 41% υψηλότερα από την τιμή άσκησης της 1ης περιόδου (0,4488 ευρώ). Ετσι ο κάτοχος για παράδειγμα 10 warrants έχει το δικαίωμα να αποκτήσει 74 μετοχές (7,4 μετοχές για κάθε τίτλο warrant) στην τιμή των 0,4488 ευρώ αποκομίζοντας μια μεγάλη υπεραξία, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η τιμή της μετοχής της Alpha Bank θα διατηρηθεί στα παραπάνω επίπεδα. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης εκδόθηκαν περίπου 1,23 δισ. warrants της Alpha και θεωρητικά οι κάτοχοι θα μπορούσαν να τα ασκήσουν όλα και να αποκτήσουν το σύνολο των μετοχών της τράπεζας! Στην πράξη ωστόσο εκτιμάται ότι μέρος μόνο των δικαιωμάτων θα ασκηθεί κατά την 1η περίοδο. Σημειώνεται ότι τα warrants είναι «ανοιχτά» και είναι στη διακριτική ευχέρεια του δικαιούχου να ασκήσει είτε μέρος είτε το σύνολο των δικαιωμάτων που κατέχει σε οποιαδήποτε από τις 9 περιόδους άσκησης. Πάντως, δεδομένου ότι σε κάθε περίοδο υπάρχει μια προσαύξηση της τιμής άσκησης, συμφέρει τα δικαιώματα να ασκηθούν όσο το δυνατό γρηγορότερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή άσκησης του δικαιώματος της 9ης (και τελευταίας) περιόδου από την 1η είναι κατά 23,5% υψηλότερη.

Σε ό,τι αφορά την Εθνική και την Πειραιώς με βάση το χθεσινό κλείσιμο οι μετοχές τους διαπραγματεύονται κατά 18% και 15,7% χαμηλότερα από την τιμή 1ης άσκησης των warrants. Χρηματιστηριακοί αναλυτές εκτιμούν ότι η απόσταση είναι πολύ μικρή και δεδομένου του έντονου επενδυτικού ενδιαφέροντος που υπάρχει είναι πολύ πιθανό σύντομα οι μετοχές τους να αναρριχηθούν υψηλότερα της τιμής άσκησης των δικαιωμάτων. Οπως εκτιμούν, ακόμα και αν αυτό δεν συμβεί μέχρι της 26 Δεκεμβρίου και 2 Ιανουαρίου 2014 αντίστοιχα (ημερομηνίες άσκησης warrants 1ης περιόδου), είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτό θα συμβεί τις επόμενες περιόδους υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η χώρα θα εξακολουθήσει να πορεύεται με σταθερότητα και θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα