Πώς προέκυψε και πώς …αποφεύχθηκε το «ναυάγιο» με το πολυνομοσχέδιο

Αιτία, υπήρξε η νέα εμπλοκή που προέκυψε το απόγευμα της Παρασκευής, μετά την συνεδρίαση της ΚΟ και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη να αρνείται να υπογράψει το πολυνομοσχέδιο που είχε φτάσει στα χέρια των υπουργών, επικαλούμενος διαφορές μεταξύ των όσων είχαν συμφωνηθεί με το υπουργείο Ανάπτυξης και των ρυθμίσεων που τελικά περιλαμβάνονταν στο νομοσχέδιο και αφορούσαν στην διατηρησιμότητα του γάλακτος.

Δεν υπέγραψε μάλιστα, παρά όταν άλλαξε τελικά η διατύπωση, με αποτέλεσμα το πολυνομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή τα μεσάνυχτα.

Τι προηγήθηκε όμως στο παρασκήνιο; Σε μία συνάντηση κορυφαίου στελέχους του ΠΑΣΟΚ με τον Κωστή Χατζηδάκη το βράδυ της Πέμπτης, ο υπουργός Ανάπτυξης εξηγώντας του πώς ακριβώς θα έχει η ρύθμιση για το γάλα, επέμενε πως ο χρόνος διάρκειας κάθε γάλακτος θα εξαρτάται από τις παρασκευάστριες εταιρείες και την τεχνική παστερίωσης που χρησιμοποιούν, παραπέμποντας το θέμα από εκεί και πέρα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς που θα αναλαμβάνουν δράση μετά την παραγωγή του. Ενημερώνοντας τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη, ο τελευταίος αντέδρασε, σημειώνοντας τις διαφορές μεταξύ του γάλακτος που παστεριώνεται (σ.σ. αυτό που ως τώρα γνωρίζαμε ως «φρέσκο») με χαμηλούς βαθμούς παστερίωσης και μπορεί να διαρκέσει από μία έως τρεις ημέρες και εκείνου που δέχεται άλλου είδους παστερίωση και μπορεί να αντέξει από πέντε και οριακά έως επτά ημέρες, σύμφωνα πάντα με την Επιστημονική Επιτροπή Γάλακτος της χώρας.

Στο θέμα παρενέβη ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που στήριξε μέχρι τέλους τον Αθανάσιο Τσαυτάρη στην άρνησή του να υπογράψει το νομοσχέδιο αν δεν άλλαζε η διατύπωση. Σύμφωνα με πληροφορίες του Matrix24.gr, μάλιστα, ακούστηκαν βαριές εκφράσεις, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να αναρωτιέται στο άκουσμα των επιχειρημάτων περί τρόικας του υπουργού Ανάπτυξης αν «μας κάνεις πλάκα». Φέρεται μάλιστα να του είπε «αν είσαι ανίκανος να διαπραγματευτείς με την τρόικα, κάτσε στην άκρη», επιμένοντας πως η τρόικα δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ύπαρξη και την εγκυρότητα της Επιστημονικής Επιτροπής Γάλακτος της χώρας.

Παρ’ όλα αυτά, στο κείμενο που κυκλοφόρησε την Παρασκευή, η διατύπωση δεν είχε αλλάξει, με αποτέλεσμα το «θρίλερ» που προέκυψε με την μη υπογραφή Τσαυτάρη, ο οποίος και επέμενε στον διαχωρισμό του γάλακτος σε δύο κατηγορίες, το παστεριωμένο που θα φέρει ελληνικό σήμα προέλευσης και το μακράς διαρκείας που επίσης θα έχει ένδειξη προέλευσης. Σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, έτσι και έγινε, οι αντιδράσεις του κάμφθηκαν, υπέγραψε και το νομοσχέδιο πήρε τον δρόμο του για τη Βουλή…

Keywords
Τυχαία Θέματα