Κέρδη και ζημιές από τη συνάντηση Τσίπρα-Σόιμπλε

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας «έσπασε» και επισήμως τον αποκλεισμό που βίωνε σε σχέση με τους δανειστές της χώρας. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές, σημειώνουν με έμφαση πως ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ «δεν συναντήθηκε απλώς με έναν εκπρόσωπο των δανειστών, αλλά με το βασικό εισηγητή

της πολιτικής λιτότητας για όλη την Ευρώπη».

Διαφωνίες…

Βεβαίως, οι δύο άνδρες διαφώνησαν στα περισσότερα, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε στον «τσάρο» της γερμανικής οικονομίας πως παραμένει κατά της λιτότητας και πως «το πρόγραμμα έχει χρεοκοπήσει και πρέπει να αλλάξει». Κατά πληροφορίες του matrix24.gr, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δεν «χαρίστηκε» στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αντιθέτως, χαρακτήρισε «μονόδρομο» το δρόμο των μεταρρυθμίσεων, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι δεν βλέπει, στο άμεσο μέλλον τουλάχιστον, να γίνονται δραματικές αλλαγές στο δόγμα δημοσιονομικής προσαρμογής που ισχύει στην Ευρώπη.

… και συμφωνίες

Παρόλα αυτά, τόσο από πηγές του επιτελείου του Αλέξη Τσίπρα, όσο και από γερμανικά μέσα ενημέρωσης τα οποία επικαλούνται πηγές από το γραφείο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, γίνεται κατανοητό ότι και οι δύο πλευρές ήθελαν να ανοίξουν και επισήμως έναν δίαυλο επικοινωνίας, παρά τις διαφωνίες. Εξάλλου, σύμφωνα με τα όσα λένε στο matrix24.gr συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών φέρεται να αναγνώρισε ότι μια κυβέρνηση έχει περιθώρια πολιτικών χειρισμών, αλλά και επιλογών σε σχέση με το πώς θα επιτύχει τους στόχους του δημοσιονομικού προγράμματος. «Ο Σόιμπλε ζήτησε μεν απόλυτη προσήλωση στους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά έπειτα από ερωτήσεις του Αλέξη Τσίπρα, παραδέχθηκε ότι τα μέσα και οι πολιτικές για την επίτευξη των στόχων αυτών, είναι απόφαση της κυβέρνησης και όχι τρίτων», τονίζει στο matrix24.gr στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα. «Ο κ. Σόιμπλε, στη συνάντηση που είχαμε μαζί με τον Πρόεδρο Αλ. Τσίπρα μας δήλωσε βέβαια ότι το πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει με τις μνημονιακές κυβερνήσεις πρέπει να πετύχει. Εμείς του αναπτύξαμε το εναλλακτικό μας σχέδιο για τη δημοσιονομική εξυγίανση. Στη συζήτηση, μας κατέστησε σαφές ότι εκείνο που ενδιαφέρει είναι η επιτυχία των στόχων και όχι οι περικοπές από χαμηλομισθους. Είναι στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης ο τρόπος που επιτυγχάνονται οι στόχοι, μας είπε. Αν γίνουμε κυβέρνηση και μπορούμε να πετύχουμε διαφορετικά (π.χ. με φορολόγηση του πλούτου) να το κάνουμε», επισημαίνει και ο υπεύθυνος του τμήματος Οικονομικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιάννης Μηλιός.

Διαπραγματευτική γραμμή

Την ίδια ώρα, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η πρώτη συνάντηση Τσίπρα-Σόιμπλε σηματοδοτεί και κάτι άλλο: την οικοδόμηση, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, μιας διαπραγματευτικής γραμμής για τη χώρα, που θα ακολουθήσει η Κουμουνδούρου σε περίπτωση που κερδίσει τις επόμενες εκλογές και σχηματίσει κυβέρνηση. Επικαλούμενοι την ανάγκη «οικοδόμησης ισχυρής διαπραγματευτικής γραμμής», υψηλόβαθμοι παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ εξηγούν το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε στο τραπέζι της συζήτησης τη «λίστα Χριστοφοράκου», αλλά και τις γερμανικές αποζημιώσεις. «Έχουμε αποφασίσει να οικοδομήσουμε απο τώρα μια ισχυρή διαπραγματευτική θέση. Βάλαμε το θέμα του κατοχικού δανείου και του τεράστιου σκανδάλου Siemens. Επιφυλασσόμεθα να διευρύνουμε την ατζέντα, αν λαού θέλοντος, έρθει η στιγμή της διαπραγμάτευσης. Αυτό καλούμαστε να κάνουμε», επισήμανε χαρακτηριστικά αργά χθες το βράδυ στον Real FM ο διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς, που βρίσκεται δίπλα στον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στην Γερμανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα