Ποιοι έχουν «χαρτάκι» …προτεραιότητας

Tου Βαγγέλη Δουράκη

Η δόση «ζέστανε» τα κρατικά ταμεία και η Κυβέρνηση επιχειρεί να εξοφλήσει υποχρεώσεις που ..χρονίζουν: Μέχρι το τέλος της χρονιάς υπολογίζεται να δοθούν σχεδόν 1 δισ. ευρώ για να εξοφληθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές και να καλυφθούν κοινωνικές παροχές, δίνοντας ανάσες στην πραγματική Οικονομία.

Άλλωστε τόσο το οικονομικό επιτελείο όσο και το Μέγαρο Μαξίμου «πόνταρε» στα λεφτά της δόσης επειδή ακριβώς εκτιμά ότι τα χρήματα που πρόκειται να δοθούν σε εκείνους που το δημόσιο οφείλει για διάστημα άνω των 3 μηνών, αργά αλλά σταθερά θα αλλάξουν την ψυχολογία και θα μπει

«φρέσκο χρήμα» στην οικονομία.

Η αρχή θα γίνει σήμερα κιόλας με τη χορήγηση του εφάπαξ σε 1.200 συνταξιούχους του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Ο κ. Σαμαράς επισκέφθηκε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου είχε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον αναπληρωτή υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα, και αμέσως μετά εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. «Η χρηστή διαχείριση μας έχει οδηγήσει στη δυνατότητα να κάνουμε έκτακτες παροχές, όπου υπάρχει κοινωνική ανάγκη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση έδωσε ή θα δώσει άμεσα:

- 80 εκατ. ευρώ για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης.

- 100 εκατ. ευρώ για την έκτακτη επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να εξοφληθούν απλήρωτες υποχρεώσεις σε παρόχους υγείας (νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές κ.λπ.) καθώς και άλλα 80 εκατ. ευρώ για την εξόφληση υποχρεώσεων μηνός Σεπτεμβρίου 2012 προς τους φαρμακοποιούς.

- Περίπου 300 εκατ. ευρώ για την απόδοση των οφειλόμενων πιστώσεων προς τους δήμους.

Επιπλέον, μέσω της πώλησης του πεπαλαιωμένου κινητού εξοπλισμού της Ελληνικής Αστυνομίας, θα εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των Επικουρικών Ταμείων του αστυνομικού προσωπικού.

Παράλληλα, από τη δόση των 34,3 δισ. ευρώ που εκταμιεύθηκε θα αποπληρωθούν ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, ως εξής:

- 40 εκατ. ευρώ θα αποδεσμευθούν σήμερα για την καταβολή του εφάπαξ σε 1.200 δημοσίους υπαλλήλους. Η αποπληρωμή στους υπόλοιπους 30.000 δικαιούχους θα γίνει εντός της προσεχούς χρονιάς (με ρυθμό έκδοσης 2.500-3.00 εφάπαξ κάθε μήνα), καθώς αποτελεί «εθνικό στόχο», όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στη συνάντησή του με την ΑΔΕΔΥ. Οι συνδικαλιστές, ζήτησαν να διασφαλιστεί η πληρωμή των εφάπαξ και για όσους έχουν αποχωρήσει εντός του 2012 από το Δημόσιο (περίπου 20.000 άτομα).

- 255,3 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σήμερα για την αποπληρωμή χρεών 42 δήμων της χώρας.

- Περίπου 700 εκατ. ευρώ θα χορηγηθούν έως τις 31/12/2012 για την κάλυψη επιστροφών φόρων και υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ, υπουργείων και λοιπών φορέων.

Ο στόχος είναι να εξοφληθούν μέσα στην χρονιά που έρχεται όλα τα χρέη που έχει το δημόσιο προς τρίτους τα οποία διαμορφώνονται σε περίπου 11,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 9,4 δισ. ευρώ έως τα τέλη Νοεμβρίου ήταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και άλλα 2 δισ. ευρώ από επιστροφές φόρων που εκκρεμούν και δεν είχαν υπολογιστεί μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα