Πλεόνασμα 3,4 δισ. με τη «βούλα» της Eurostat

Του Βαγγέλη Δουράκη

Τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ένταξη της Ελλάδας στο Μνημόνιο το 2010, και η Αθήνα στρέφει την προσοχή της στη Eurostat, η οποία αναμένεται να επιβεβαιώσει το πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό του 2013. Αυτό ουσιαστικά θα σηματοδοτήσει την έναρξη της συζήτησης

για την απομείωση του χρέους, βάσει των αποφάσεων των Ευρωπαίων εταίρων το Νοέμβριο του 2012.

Η Eurostat αναμένεται να ανακοινώσει πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο σύμφωνα με τα όσα δήλωνε πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, θα κινηθεί γύρω από τα 3,4 δισ. ευρώ σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Λογιστικό Σύστημα.

Βάσει, πάντως, του Προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 ήταν περίπου 1,4 δισ. ευρώ, επιτρέποντας τη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Μετά την «βούλα» που θα βάλει η Eurostat στα συγκεκριμένα στοιχεία, αύριο συνεδριάζει το Εurogroup Working Group και αναμένεται να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης 8,3 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο τμήμα της οποίας ( 6,3 δισ.) θα δοθεί μέσα στον Απρίλιο, ενώ από ένα δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Επόμενο βήμα είναι η κατάθεση και ψήφιση του επικαιροποιημένου Μεσοπρόθεσμου και του οργανικού νόμου που περιλαμβάνει διατάξεις για τον έλεγχο και των δημοσιονομικών μεγεθών. Τα δύο νομοσχέδια θα πρέπει να κατατεθούν έως το τέλος του μήνα και να ψηφιστούν έως τις 5 Μαίου.

Την ίδια ημέρα (5 Μαίου) συνεδριάζει και το Eurogroup: Μια συνεδρίαση κομβικής σημασίας καθώς αναμένεται να ανοίξει η «κουβέντα» για διευκολύνσεις στην εξόφληση του ελληνικού χρέους.

Μάλιστα, από την συγκεκριμένη συνεδρίαση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών ο Γιάννης Στουρνάρας έχει την «κρυφή» επιθυμία να φύγει έχοντας στα χέρια του μια δήλωση των ομολόγων του που θα επαναλαμβάνει πως μετά την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, οι εταίροι μας θα τηρήσουν από την πλευρά τους την δέσμευσή τους για ελάφρυνση του χρέους.

Η επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι η επιμήκυνση με μετάθεση των λήξεων όσο το δυνατόν πιο μακριά στο μέλλον και η μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων στα δάνεια στήριξης σε σταθερά.

Keywords
Τυχαία Θέματα