Ένα μικρό πάρκο με… μεγάλη ιστορία

18:30 4/7/2013 - Πηγή: Matrix24

Οι καλές ειδήσεις για το Πάρκο Γκεζί:
Το 6ο Διοικητικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, απέρριψε την ένσταση του Υπουργείου Πολιτισμού στην ακυρωτική απόφασή του (της 7/6) για τις εργασίες στο Πάρκο Γκεζί.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Ραντικάλ» αποκαλύπτει ότι υπάρχει και άλλη μία ακυρωτική απόφαση για το σύνολο του έργου της πεζοδρόμησης της Πλατείας Ταξίμ – στο οποίο περιλαμβάνεται και η οικοδόμηση του παλαιού στρατώνα εν είδει εμπορικού κέντρου – του 1ου Διοικητικού Δικαστηρίου Κωνσταντινούπολης.

Γεμίζουν

και τα δικαστήρια: Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις διαδηλώσεις, που έγιναν σε ολόκληρη την Τουρκία, από τότε που ξεκίνησαν τα γεγονότα στο Πάρκο Γκεζί.

Επίσης 11 άτομα έχασαν το το μάτι τους, 20 υπέστησαν εγκεφαλική διάσειση ενώ έγιναν περίπου 6.000 προσαγωγές διαδηλωτών από την Αστυνομία. Εκατοντάδες διαδηλωτές βρίσκονται υπό κράτηση (σύμφωνα με στοιχεία που εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών, 85 μόνο στην Κωνσταντινούπολη).


Η Ένωση Ιατρικών Συλλόγων Τουρκίας κάνει λόγο για 7.832 τραυματισμένους εκ των οποίων οι 60 βαριά. Λαμβανομένου υπόψη ότι οι επιχειρήσεις συλλήψεων της αστυνομίας συνεχίζονται, αυτό σημαίνει πως από τον Σεπτέμβριο θα υποβληθούν εκατοντάδες μηνύσεις και μερικές χιλιάδες άνθρωποι θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Ένας πρύτανης έχασε τη θέση του λόγω Γκεζί : Το Πανεπιστήμιο Όζγεγιν της Κωνσταντινούπολης (πρόκειται για το πανεπιστήμιο που άνοιξε ο Χιουσνού Όζγεγιν αφού πούλησε τη Φινάνσμπανκ στην Εθνική Τράπεζα), απέλυσε («ανάγκασε σε παραίτηση» όπως έγραψαν οι εφημερίδες 2/7) τον ιδρυτικό πρύτανη καθηγητή Ερκάν Ερκούτ. Ο Ερκούτ στη διάρκεια των γεγονότων στο Γκεζί «στήριξε τους φοιτητές του με μηνύματα από το Twitter, κινητοποίησε καθηγητές της Νομικής Σχολής του πανεπιστημίου για νομική βοήθεια σε φοιτητές που είχαν συλληφθεί και τηλεφώνησε προσωπικά σε φοιτητές για να τους ρωτήσει πώς είναι»… (Ο Ερντογάν στις ομιλίες που έκανε μεταξύ 5-23/6, επαναλάμβανε, μεταξύ άλλων, τη φράση «γνωρίζουμε ότι υπάρχουν καθηγητές και πρυτάνεις που έσπρωξαν τους φοιτητές να βγουν στους δρόμους»).

Και ένα περιοδικό, θύμα του Γκεζί : Ο Εκδοτικός Όμιλος Ντογούς, ιδιοκτήτης του ειδησεογραφικού καναλιούNTV και του μηνιαίου περιοδικού «NTV Tarih» (Ιστορία), αποφάσισε να κλείσει το περιοδικό όταν είδε το εξώφυλλο του τελευταίου τεύχους που είχε ετοιμαστεί με θέμα το Γκεζί και τίτλο «Ιστορία εν τω γίγνεσθαι». Στο εξώφυλλο είχε έναν αστυνομικό να ρίχνει αέριο σε μια γυναίκα με κόκκινα, ζωγραφισμένο σαν μικρογραφία.


Το «Tarih¨» είχε εκδοθεί το 2009. Το ειδικό τεύχος (Ιουλίου 2013) δεν κυκλοφόρησε (παρά μόνο ως εξώφυλλο στο διαδίκτυο), ενώ δεν ανακοινώθηκε κατά πόσο οι εργαζόμενοι στο περιοδικό θα απολυθούν ή θα αποσπαστούν σε άλλους τομείς της εταιρίας.

«Είμαστε δίπλα στους φοιτητές μας που αντιστέκονται» : Πολλές είναι οι ολοσέλιδες ανακοινώσεις που βγαίνουν στις τούρκικες εφημερίδες αυτόν τον καιρό λόγω του Γκεζί. Οι περισσότερες καλούν σε «ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση (για το καλό της Τουρκίας, της οικονομίας, της ανάπτυξης)», άλλες μιλούν για «ανησυχία»… Μια διαφορετική από τις άλλες βγήκε στη «Ραντικάλ» (3/7) υπογεγραμμένη από 120 μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Ιστανμπούλ, με τον τίτλο «Ως μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Ιστανμπούλ είμαστε δίπλα στους φοιτητές μας που «αντιστέκονται» για μια καλύτερη ζωή», στην οποία «καταδικάζουν την κρατική βία» και «απαιτούν να λογοδοτήσουν όλοι οι υπεύθυνοι».

Επηρέασε το Γκεζί τον τουρισμό; : Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, Επιχειρηματιών και Επενδυτών Τουριστικών Ξενοδοχείων (TUROB), Τιμούρ Μπαγιντίρ, δήλωσε ότι οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία στην περιοχή της Πλατείας Ταξίμ ακυρώθηκαν κατά 80% λόγω των γεγονότων στο Πάρκο Γκεζί. Ο Μπαγιντίρ είπε, επίσης ότι η Ένωση απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, με την οποία τον πληροφορούν ότι «έχουν γίνει σε σημαντικό ποσοστό ακυρώσεις κρατήσεων στην Προύσα, την Άγκυρα, την Καππαδοκία, την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, με πρώτη την Κωνσταντινούπολη. Εκείνο δε που ανησυχεί περισσότερο τον ξενοδοχειακό τομέα είναι ότι έχουν σχεδόν σταματήσει τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αιτήματα κρατήσεων καθώς και οι ακυρώσεις κάποιων διεθνών συνεδρίων», προσθέτοντας ότι οι ακυρώσεις κρατήσεων στην Κωνσταντινούπολη επηρεάζουν τις άλλες περιοχές καθώς «από εκεί περνά το 95% των τουριστών με προορισμό την Καππαδοκία, την Έφεσο ή το Παμούκκαλε».

Keywords
Τυχαία Θέματα