Πιέζουν οι τράπεζες για αλλαγές στην ανακεφαλαιοποίηση

Την ανάγκη τήρησης του μνημονίου χωρίς αλλαγές και τροποποιήσεις επαναλαμβάνουν μονότονα οι εκπρόσωποι της τρόικας στις διοικήσεις των τραπεζών. Τις τελευταίες ημέρες έχουν πυκνώσει οι επαφές των τραπεζών με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, ενόψει την άφιξης των επιτελών του ΔΝΤ-ΕΚΤ-ΕΕ, σε μια απέλπιδα προσπάθεια των τραπεζών

να πετύχουν αλλαγές στο σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση, αλλαγές που θα τις επιτρέψουν να διατηρήσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα. Ωστόσο οι επαφές με τα τεχνικά κλιμάκια δεν αφήνουν περιθώρια για σημαντικές αλλαγές καθώς υπογραμμίζουν ότι όλα αυτά έχουν ξανασυζητηθεί στο παρελθών και έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις οι οποίες έχουν περιληφθεί στο μνημόνιο που έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση.

Οι τράπεζες ζητούν δυο πράγματα. Το πρώτο είναι η αλλαγή του χρονοδιαγράμματος των αυξήσεων κεφαλαίου ώστε να μην συμπέσουν χρονικά την ίδια περίοδο. Ζητούν οι αυξήσεις να ξεκινήσουν το καλοκαίρι και να ολοκληρωθούν το φθινόπωρο. Το δεύτερο που ζητούν είναι να αλλάξει ο νόμος της ανακεφαλαιοποίησης ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των αρνητικών καθαρών θέσεων. Στην κατεύθυνση αυτή ζητούν οι αυξήσεις κεφαλαίου να πραγματοποιηθούν σε δυο …δόσεις. Την πρώτη θα καλύψει το δημόσιο βάζοντας τα αναγκαία κεφάλαια ώστε να καλυφθούν οι αρνητικές καθαρές θέσεις ενώ στη δεύτερη αύξηση θα συμμετάσχουν οι ιδιώτες οι οποίοι θα καταβάλουν το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής.

Στελέχη τραπεζών, μετά τις συναντήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους. Η τρόικα όχι μόνο δεν δέχεται αλλαγές στο νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση (δίχως τις οποίες είναι αμφίβολη η συμμετοχή ιδιωτών στις αυξήσεις κεφαλαίου) αλλά δεν κατανοεί ούτε καν την ανάγκη χρονικής μετάθεσης των αυξήσεων κεφαλαίου. Οι τράπεζες διατηρούν κάποιες τελευταίες ελπίδες ότι η ηγεσία της τρόικας θα δει με μεγαλύτερη κατανόηση τα αιτήματά τους και θα δώσει το πράσινο φως για τις τόσο απαραίτητες αλλαγές.

Οι μετοχές των τραπεζών πάντως, έχοντας υποστεί πάμπολλες ψυχρολουσίες και με την κατά καιρούς διάψευση των προσδοκιών, παραμένουν στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα τιμών την ίδια ώρα που το Χρηματιστήριο Αθηνών κινείται από ρεκόρ σε ρεκόρ.

Keywords
Τυχαία Θέματα