«Πιάνουν δουλειά» οι επίτροποι στις τράπεζες

11:01 1/3/2013 - Πηγή: Matrix24

Όπως αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε έγγραφο του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, «ήδη υπεγράφησαν οι σχετικές συμφωνίες μεταξύ των τραπεζών και των αντίστοιχων επιτρόπων (αναγνωρισμένου κύρους ελεγκτικές εταιρείες) που έχουν επιλεγεί βάσει πολύ αυστηρών κριτηρίων σύμφωνα με τις σχετικές δεσμεύσεις της χώρας

μας προς τους εταίρους μας». Ως προς τις αμοιβές των ξένων επιτρόπων, ο κ. Στουρνάρας αναφέρει ότι «η αποζημίωση των επιτρόπων ορίζεται και καταβάλλεται από τις τράπεζες, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και σε τιμές που διαμορφώνονται ανάλογα με το μέγεθος της τράπεζας, το χρόνο που αφιερώνεται από τα στελέχη των επιτρόπων, τον ανταγωνισμό της αγοράς και τις οικονομικές προσφορές των υποψήφιων εταιρειών».

Οι επίτροποι θα εξετάζουν την πορεία των δαπανών και των αμοιβών κάθε τράπεζας και θα έχουν έχουν πρόσβαση σε ευαίσθητες λειτουργικές πληροφορίες και λόγο σε θέματα πιστωτικής πολιτικής.

Θα μπορούν να αξιολογούν ακόμη και την ποιότητα των βασικών μετόχων μίας τράπεζας, θέτοντας περιορισμούς στην συμμετοχή τους σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Αφού καταγράψουν την κατάσταση σε κάθε πιστωτικό ίδρυμα, στα μέσα Απριλίου 2013 θα υποβάλλουν την πρώτη τριμηνιαία έκθεση στην Ευρωπαϊκή Κομισιόν, όπου θα αξιολογούν την υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί, στο πλαίσιο των επιχειρησιακών σχεδίων που έχουν υποβάλει οι τράπεζες.

Η έκθεση των επιτρόπων θα αξιολογείται εντός 15 ημερών και τότε η τρόικα είτε θα εγκρίνει τα πεπραγμένα ή θα κάνει συστάσεις, τις οποίες θα πρέπει να ακολουθήσουν οι διοικήσεις των τραπεζών.

Οι επίτροποι μπορούν επίσης να υποβάλλουν αναφορά οποιαδήποτε στιγμή και για όποιο θέμα κρίνουν ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και διαφορετικά από τον τρόπο που κρίνει η διοίκηση.

Εφόσον αποδεικνύεται ότι η διακυβέρνηση μίας τράπεζας δεν γινόταν με χρηματοοικονομικά κριτήρια και υπήρχαν παραβάσεις, ο επίτροπος θα μπορεί να εισηγηθεί την απομάκρυνση της διοίκησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα