Πέφτουν οι υπογραφές της συμφωνίας Cosco, Hewlett-Packard, ΤΡΑΙΝΟΣΕ

10:02 1/3/2013 - Πηγή: Matrix24

Για να επιτευχθεί η συμφωνία, μία από τις βασικές προϋποθέσεις ήταν η ολοκλήρωση της νέας εμπορικής σιδηροδρομικής γραμμής μήκους 17 χλμ από το Ικόνιο (δυτική πλευρά του λιμανιού του Πειραιά) στο Θριάσιο Πεδίο, που θα συνδέει το λιμάνι του Πειραιά με το υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας. Η σημερινή υπογραφή της συμφωνίας θα αυξήσει το τοπικό φορτίο του Πειραιά έως και κατά

50%.

Η εν λόγω νέα γραμμή εγκαινιάστηκε χθες Πέμπτη από τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Σταύρο Καλογιάννη, αλλά και τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη, ο οποίος δήλωσε ότι «πρόκειται για μια πολύ σημαντική εμπορευματική γραμμή που θα κάνει το λιμάνι του Πειραιά να πετάει». Το κόστος του έργου, σύμφωνα με την ΕΡΓΟΣΕ, ανήλθε στα 143 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 50% χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Συνοχής και το υπόλοιπο από εθνικούς πόρους.

Η χωρητικότητα της γραμμής είναι συνολικά 32 αμαξοστοιχίες ή 16 ζεύγη αμαξοστοιχιών των 1.780 τόνων την ημέρα, με ημερήσια δυναμικότητα τη μεταφορά συνολικά 700 κοντέινερ. Αρχικά θα χρησιμοποιηθεί για τη διακίνηση των προϊόντων της HP, τα οποία από το λιμάνι του Πειραιά θα κατευθύνονται μέσω της σιδηροδρομικής σύνδεσης στο Ικόνιο και θα συνεχίζουν από τον ΠΑΘΕΠ στην Ειδομένη προκειμένου να προωθηθούν στα Σκόπια, στη Σερβία, στην Ουγγαρία, στην Αυστρία και στην Τσεχία .Έως τώρα, η διαδικασία προώθησης προϊόντων από την Ασία προς την Ευρώπη ήταν κοστοβόρος και χρονοβόρος, ωστόσο με τη σημερινή συμφωνία δίνεται η δυνατότητα στη Hewlett-Packard να διανέμει τα προϊόντα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη κατά 10 μέρες νωρίτερα, σε σχέση με τη διαδρομή που ακολουθείτο έως τώρα από άλλα λιμάνια της Ευρώπης.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ το πρώτο διάστημα θα διακινεί τα προϊόντα της HP με δύο τρένα την εβδομάδα, χωρητικότητας 40 κοντέινερ το καθένα, με την προοπτική ο αριθμός τους σταδιακά να αυξάνεται, ώστε το 2015 η συχνότητα να φτάσει τα πέντε τρένα την ημέρα. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ με αυτή τη δραστηριότητα περιμένει ενίσχυση των εσόδων της κατά περίπου 20-25 εκατομμύρια ευρώ τον πρώτο κιόλας χρόνο.

Παράλληλα, φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν εισαγωγές στην Ελλάδα, ώστε να προωθήσουν τα εμπορεύματά τους σε άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή και σε τρίτες χώρες, προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομιών, η οποία εγκρίθηκε χθες Πέμπτη κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής.

Keywords
Τυχαία Θέματα