Πέθανε ο δημιουργός της ταινίας «Άγγελος», Γιώργος Κατακουζηνός

Ο «Άγγελος» έγινε τότε τεράστια εμπορική επιτυχία, ενώ συγκλόνισε τον κόσμο, καθώς ήταν βασισμένη σε αληθινά γεγονότα. Στις 7 Απριλίου του 1976, συνελήφθηκε και καταδικάστηκε σε ισόβια ο 19χρονος ναύτης Χρήστος Ρούσσος για τη δολοφονία του ερωτικού του συντρόφου και επίσης ναύτη 22χρονο Ανέστη Παπαδόπουλο. Πρόκειται για την πρώτη ελληνική ταινία που ασχολήθηκε με το θέμα της ομοφυλοφιλίας στην Ελλάδα, τους τραβεστί, τις κακόφημες πιάτσες, καθώς και ολόκληρο το πλαίσιο αντιμετώπισης αυτής της πραγματικότητας από την κοινωνία

της εποχής.

Αρχικά το σενάριο απορρίφθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού υπό το φόβο ενδεχόμενων αντιδράσεων, για να χρειαστεί στη συνέχεια η συνεδρίαση της πενταμελούς επιτροπής που αποτελούσε το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ώστε η ταινία να χρηματοδοτηθεί. Τελικά με ψήφους 4-1 η πρόταση έγινε δεκτή, με μόνη μειοψηφούσα την εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, Φάνη Πάλλη – Πετραλιά. Με το ξεκίνημα της προβολής, ο ίδιος ο Χρήστος Ρούσσος κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ζητώντας τη διακοπή της με το σκεπτικό των σεναριακών αυθαιρεσιών, καθώς στην πραγματικότητα ο ίδιος ουδέποτε μεταμφιέστηκε σε τραβεστί, αντίθετα έφτασε ως το έγκλημα αρνούμενος να δεχθεί τις σε βάρος του ασφυκτικές πιέσεις.

Ο ίδιος πολλά χρόνια αργότερα παραδέχθηκε ότι παρά την παραποίηση των γεγονότων, η προβολή της ταινίας και η αποδοχή της από τον κόσμο με την παράλληλη μεταστροφή της κοινής γνώμης που ως τότε ήταν σε βάρος του, τον βοήθησε αποφασιστικά στην προσπάθειά του να διεκδικήσει στη συνέχεια τον μετριασμό της ποινής του. Μιας επεισοδιακής όπως εξελίχθηκε προσπάθειας, που πάντως κατέληξε το 1990 στην απονομή χάριτος από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Ο σκηνοθέτης γύρισε κι άλλες «σκληρές» ταινίες, όπως τη «Ζωή (Μια ωραία πεταλούδα)», το 1994, με σενάριο βασισμένο στην υπόθεση δολοφονίας της Ζωής Γαρμάνη από τον σύζυγό της, Παναγιώτη Φραντζή. Αφού την σκότωσε ο Φραντζής τεμάχισε την σορό της η οποία ανακαλύφθηκε στα σκουπίδια στις 24 Απριλίου του 1987.

Τους τελευταίους μήνες ο Γ. Κατακουζηνός νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Υγεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα