Χωρίς δόσεις η εξόφληση της εφορίας

Είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος να κληθούν να εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο. Και αυτό οφείλεται στις καθυστερήσεις και το χάος που επικρατεί στις εφορίες.

Συγκεκριμένα η καθυστέρηση έναρξης υποβολής των φορο-δηλώσεων, αλλά και οι επανέλεγχοι που μεταθέτουν χρονικά την οριστική εκκαθάριση, με αποτέλεσμα όσοι έκαναν Ιούνιο ή Ιούλιο τις δηλώσεις τους ίσως να αναγκαστούν να εξοφλήσουν τον φόρο σε μία δόση.

Με βάση τις ισχύουσες ρυθμίσεις εάν το εκκαθαριστικό έχει βεβαιωμένο φόρο μέσα στον Ιούλιο

τότε ο φορολογούμενος δικαιούται να εξοφλήσει τον φόρο σε 3 διμηνιαίες δόσεις. Εάν ο φόρος βεβαιωθεί Αύγουστο ή Σεπτέμβριο τότε οι δόσεις γίνονται 2. Από Οκτώβριο και μετά ο φορολογούμενος καλείται να εξοφλήσει εφάπαξ τα ποσά.

Από τις 5.600.000 φορολογικές δηλώσεις που πρέπει να υποβληθούν συνολικά έχουν εκκαθαριστεί μόλις 3 εκατ. Η αργοπορία από πλευράς των εφοριών οφείλονται κυρίως στην καθυστέρηση στην έναρξη ηλεκτρονικής υποβολής, στις διασταυρώσεις που πρέπει να κάνει το Taxisnet με τα στοιχεία που λαμβάνει από Ταμεία και εργοδότες, στο γεγονός ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη το αν θα επιβληθούν πρόστιμα σε όσους υπέβαλλαν τη δήλωσή τους εκπρόθεσμα και στο μεγάλο αριθμό επανέλεγχων που θα κάνουν φέτος οι εφορίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα