«Πάθη Σωμάτων» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Πιστό στη δέσμευσή του να καταστεί σημείο αναφοράς όλων των τεχνών, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά οργανώνει και παρουσιάζει στους χώρους των φουαγιέ την πρώτη του εικαστική παρέμβαση, επιλέγοντας το έργο του σπουδαίου σκηνογράφου και βραβευμένου με Όσκαρ για την ταινία «Αλέξης Ζορμπάς» (1964), Βασίλη Φωτόπουλου, αποδίδοντας τιμή στη σκηνική παράδοση της χώρας.

Η έκθεση/αφιέρωμα στον Βασίλη Φωτόπουλο περιλαμβάνει

μια ενότητα 40 άγνωστων εικαστικών έργων του, τα οποία έχουν φιλοξενηθεί σε αντίστοιχη έκθεση της Δημοτικής Πινακοθήκης Καλαμάτας. Οι πίνακες του Β. Φωτόπουλου αποδίδουν το σύμπαν του ζωγράφου, το οποίο κυριαρχείται από τη λατρεία της νεότητας, αλλά και από την αίσθηση του μάταιου των πραγμάτων.

Ελεγειακός και βαθιά ανθρώπινος ο καλλιτέχνης ζωγραφίζει το «αλώνι του κόσμου» με τις ανθρώπινες υπάρξεις να εμφανίζονται για λίγο και έπειτα να χάνονται. Η κομψότητα των έργων του δεν κρύβει το δράμα ή και τον τρόμο που συχνά υποβόσκουν.

«Ένας εύκολος χαρακτηρισμός για τη ζωγραφική του Βασίλη Φωτόπουλου θα ήταν "εξπρεσιονισμός" ή "μαγικός ρεαλισμός". Όμως το πρόβλημα ερμηνείας αρχίζει ουσιαστικά μετά από την ταξιθέτησή της. Πιο συγκεκριμένα, ο Βασίλης Φωτόπουλος, ζωγραφίζοντας, πασχίζει κυρίως να χωρέσει τις μοναχικές φιγούρες του σ' έναν χώρο ασφυκτικό, απροσδιόριστο... Όμως το ανθρώπινο σώμα, συχνά παραμορφωμένο ή δύσπλαστο, ενέχει εκείνη τη μυστική δύναμη που το δικαιώνει. Ένα μαύρο φως που το κάνει να λάμπει ακόμα και στο έρεβος και που αποκαλύπτει το μυστικό του κάλλος», αναφέρει σε σημείωμά του ο επιμελητής της έκθεσης Μάνος Στεφανίδης. Και προσθέτει:

«Ο Φωτόπουλος παραμένει σ' όλο του το έργο ένας δημιουργός δισυπόστατος: από τη μια η γνώση του σήμερα, η επαφή του με τις μορφές του μοντερνισμού, η ενστικτώδης αποστροφή του προς οποιαδήποτε ακαδημαϊκή ή διακοσμητική ευκολία. Κι από την άλλη η ακατασίγαστη αναζήτηση να βυθιστεί στο παρελθόν, να επιστρέψει στη μήτρα της παράδοσης, εκεί που αισθανόταν ασφαλής κι ολοκληρωμένος, περισσότερο τεχνίτης ταπεινός παρά καλλιτέχνης οιηματίας. Η θεματολογία του, βέβαια, υπήρξε τόσο σύγχρονη όσο και διαχρονική. Το σώμα, η μαρτυρία και το μαρτύριο του, η νεανικότητα και η αναπόφευκτη φθορά της, ο έρως- θάνατος και ο θάνατος ως συνέχεια ζωής».

Την έκθεση του Βασίλη Φωτόπουλου συμπληρώνουν τέσσερα έργα μεγάλων διαστάσεων του Σάββα Πουρσανίδη. Στους πίνακες του ζωγράφου πρωταγωνιστούν οι μουσικοί, οι οποίοι γυμνοί σαν αρχαίοι ήρωες παράγουν τέχνη πάνω στη μεγάλη σκηνή του κόσμου.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τέσσερις ξεναγήσεις από τους επιμελητές της έκθεσης, Μάνο Στεφανίδη και Αλεξάνδρα Μυρεσιώτη.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τη Δευτέρα 30 Ιουνίου και θα είναι ανοιχτή στο κοινό με ελεύθερη είσοδο κατά τη διάρκεια των παραστάσεων. Την ημέρα των εγκαινίων ο επιμελητής Μάνος Στεφανίδης και ο ζωγράφος Σάββας Πουρσανίδης θα ξεναγήσουν το κοινό στους χώρους της έκθεσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα