Πασχαλινός «Άι-Βασίλης» για την Αθήνα ο Μάριο Ντράγκι

07:02 2/5/2013 - Πηγή: Matrix24

Του Βαγγέλη Δουράκη

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, σήμερα θα προχωρήσει σε μείωση του βασικού της επιτοκίου στο 0,50% από 0,75%: Πέρα από τα προφανή οφέλη για όσους αποπληρώνουν στεγαστικά δάνεια, είτε είναι συνδεδεμένοι με αυτό της ΕΚΤ, είτε με euribor, για αυτή την εξέλιξη αναμένεται να … «πανηγυρίσει» και η Αθήνα.

Η Ελλάδα

είχε επιτύχει να περιορίσει το κόστος για την εξυπηρέτηση των δανείων της κατά μισό δισ. ευρώ, αφού εξασφάλισε την μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων που έχει λάβει στα πλαίσια του πρώτου Μνημονίου. Επρόκειτο για 53 δισ ευρώ που το επιτόκιό τους ήταν euribor 3μηνου συν 1,50% περιθώριο κέρδους για τις χώρες που την δάνειζαν. Το περιθώριο αυτό υποχώρησε στο 0,5% (δηλαδή μειώθηκε κατά 1%), με το εκτιμώμενο όφελος στις δαπάνες του προϋπολογισμού για τόκους να ανέρχεται περίπου στα 500 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η σύνδεση όμως του επιτοκίου που καταβάλλει η Αθήνα με το euribor, τουλάχιστον αυτή την περίοδο, είναι ευεργετική: Και αυτό γιατί οι αποφάσεις που θα λάβει ο Μάριο Ντράγκι σήμερα, ήδη κατά την προεξόφλησή τους έχουν συμπιέσει προς τα κάτω τις τιμές του euribor τρίμηνου: Τον τελευταίο μήνα έχει «πέσει» κατά 1,46%, όταν το για το τρίμηνο που μας πέρασε η μείωση φτάνει το 11,16%. Παρά τις τάσεις ενίσχυσης που επιδεικνύει αυτή την εβδομάδα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, κάτι που εξυπηρετεί την Αθήνα, πόσο μάλλον εάν επιβεβαιωθεί και το «κούρεμα» του επιτοκίου από την ΕΚΤ που αναμένεται να συμπιέσει εκ νέου το euribor.

Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα με κάθε τέτοιου είδους κίνηση βγαίνει «κερδισμένη», καθώς καταβάλλει λιγότερους τόκους για τα διακρατικά δάνεια που έχει λάβει, καταφέρνοντας έτσι να εξοικονομεί κάποια ποσά για τον κρατικό κορβανά σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα