Σκάνδαλο με άτοκα δάνεια στο ΙΓΜΕ

Τα στοιχεία δείχνουν ότι μέσω του ταμείου του ΙΓΜΕ υπήρξαν υπάλληλοι, αλλά και μέλη της διοίκησης που έλαβαν άτοκο δάνειο. Τα ποσά σε πολλές περιπτώσεις ήταν δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Σύμφωνα με τις καταγγελίες του, στο Ινστιτούτο γινόταν πάρτι καθώς με τους ίδιους όρους είχε δανειστεί ακόμα και ο πρώην διευθυντής του.

Ο κ. Κωστόπουλος έκανε λόγο για έναν δημόσιο οργανισμό που για χρόνια λειτουργούσε ανεξέλεγκτα και αναρωτήθηκε πως ήταν δυνατόν να συμβαίνει αυτό. Το ΙΓΜΑ πλέον υπάγεται στο ΕΚΒΑΑ

το οποίο θα κινηθεί νομικά.

Όπως είπε, βρήκε συμβόλαιο με την Εθνική Ασφαλιστική (υπογράφηκε το 1989 και αφορά ένα πρόσθετο εφάπαξ για τους εργαζομένους), το οποίο δημιούργησε πρόσθετη δημόσια δαπάνη 50 εκατ. ευρώ χωρίς να υπάρχει σχετική νομοθετική ρύθμιση. Μάλιστα, όπως σημείωσε ο ίδιος, υπήρχε όρος στο συμβόλαιο ο οποίος όριζε ότι οποιαδήποτε τροποποίησή του πρέπει να εγκριθεί από το συνδικάτο των εργαζομένων!

Σκανδαλώδη είναι τα ποσά εφάπαξ που έδινε το ΙΓΜΑ, τα στοιχεία δείχνουν 300 υπαλλήλους να έχουν λάβει εφάπαξ 140.000 και 150.000 ευρώ, ενώ άλλοι 200 που μετατάχθηκαν έλαβαν εφάπαξ 80.000 ευρώ. Όπως αποδείχθηκε μάλιστα ως το 2011 το ΙΓΜΑ πλήρωνε ασφάλεια για τη χορήγηση επιπλέον εφάπαξ, όμως για την ασφάλεια αυτή δεν υπήρχε η σχετική νομοθετική εξουσιοδότηση.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, έχει τοποθετήσει ορκωτό λογιστή αλλά ακόμη δεν έχει καταφέρει «να βγάλει άκρη». Επεσήμανε επιπλέον ότι βρήκε δικαστικές αποφάσεις οι οποίες αφορούν οφειλές των δήμων στο ΙΓΜΕ ύψους 2,3 εκατ. ευρώ τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί.

Όσον αφορά το ΕΚΠΑΑ εντόπισε μια λογιστική «τρύπα» 500.000 ευρώ.

Το συνδικάτο από την πλευρά του αναφέρει ότι όλα έγιναν μέσω συλλογικών συμβάσεων και διαιτητικών αποφάσεων και οι τροποποιήσεις έγιναν εν γνώσει της πολιτικής ηγεσίας. Όπως διευκρίνισε η αποτυχία του συμβολαίου προήλθε από τη μεγάλη μείωση του προσωπικού του ΙΓΜΕ και δεν πρόκειται για συμβόλαιο συνταξιοδότησης, αλλά παροχή αντί αυξήσεων από τις οποίες παραιτήθηκαν οι εργαζόμενοί του.

Keywords
Τυχαία Θέματα