«Αίμα» ζητά η Τρόικα για να κλείσουν οι τρύπες

Του Βαγγέλη Δουράκη

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα βρίσκεται το απόγευμα στο Eurogroup του Λουξεμβούργου, αλλά ήδη έχει λάβει το μήνυμα από πλευράς πιστωτών: «Χρειάζεται Κυβερνητική σταθερότητα για να συνεχιστεί απρόσκοπτα το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής» διαμηνύει η Κομισιόν με φόντο την ενδοκυβερνητική κρίση, «χρειάζονται μέτρα για να κλείσουν οι τρύπες» λένε οι επικεφαλής της τρόικα.

Αν μη τι άλλο

ο Γιάννης Στουρνάρας ελπίζει να ακούσει και ένα καλό νέο από πλευράς ευρωπαίων ομολόγων για αναδρομική εφαρμογή της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μέσω ESM, εξέλιξη που θα αφορά και το ελληνικό χρέος.

Όπως και να έχει Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ αναχώρησαν και εκείνοι για το Eurogroup και θα επιστρέψουν στα τέλη του μήνα, αφού πρώτα τα τεχνικά κλιμάκια επιχειρήσουν να βρουν τρόπους να κλείσουν τις τρύπες που εντοπίζονται στον προϋπολογισμό ή φαίνεται πως θα «ανοίξουν» μέσα στην διετία.

Τα θέματα που χρειάζεται να γίνει η «βρώμικη δουλειά» είναι πολλά:

- Το λεγόμενο δημοσιονομικό κενό: Για φέτος σύμφωνα με τους απεσταλμένους της Ε.Ε. και του ΔΝΤ φθάνει τουλάχιστον το 1,5 δισ. με 2 δισ. ευρώ και έχει να κάνει με την «τρύπα» του ΕΟΠΠΥ και των υπολοίπων ασφαλιστικών φορέων.

- Ένα ακόμη μεγάλο «αγκάθι» είναι αυτό με τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αμφισβητείται η πρόβλεψη της κυβέρνησης για εισπράξεις 3,2 δισ. ευρώ από τον νέο φόρο καθώς το προτεινόμενο σύστημα θεωρείται από την τρόικα «πολύπλοκο και αβέβαιο ως προς το αποτέλεσμά του».
Φαίνεται, δε, ότι υπάρχουν και εισηγήσεις για συνέχιση της σημερινής διαδικασία είσπραξης του τέλους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ ή ακόμη και για επέκταση του υπάρχοντος «χαρατσιού»!!

- Επίσης, η κυβέρνηση εμμένει να μην εφαρμόσει το μέτρο της επιβολής εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ, που θα εξασφάλιζε 600 εκατ. ευρώ τη διετία 2013- 2014, με την τρόικα να ζητεί ισοδύναμες παρεμβάσεις.

- Στο σκέλος των δαπανών, υπάρχει μια επιπλέον «τρύπα» της τάξης των 200 εκατ. ευρώ από τη μη εφαρμογή του νέου μισθολογίου στις συντάξεις των απόστρατων.

Αν και το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέα δέσμη μέτρων, εντούτοις οι πιστωτές ζητούν η «τρύπα» αυτή να καλυφθεί με ισοδύναμα μέτρα, τα οποία θα πρέπει να τα έχει βρει η κυβέρνηση έως τις 29 Ιουνίου που η τρόικα θα ξανάρθει στην Αθήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα