ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΦΘΗΝΟΤΕΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ

Στην έκδοση νέας γνωμοδότησης προκειμένου να πέσουν οι  τιμές των υγρών καυσίμων προέβη η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Το σκεπτικό ήταν η αντιμετώπιση της έλλειψης ανταγωνισμού στην λειτουργία της αγοράς καυσίμων η οποία έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην τσέπη του καταναλωτή, στα έσοδα του κράτους αλλά και στην ποιότητα των καυσίμων.

Η νέα γνωμοδότηση συμπληρώνει τις δύο προηγούμενες Κανονιστικές παρεμβάσεις της, του 2007 και 2008.

Με την απόφασή της, η Επιτροπή επικαιροποίησε και συμπλήρωσε τις προτάσεις της που αφορούν

σε όλα τα στάδια (διύλιση, χονδρική εμπορία, λιανική διάθεση) και πέρα από την υιοθέτηση του συστήματος εισροών εκροών μεταξύ άλλων προτείνει να αξιοποιηθεί η δυνατότητα χρήσης αποθηκευτικών χώρων σε παροπλισμένα στρατόπεδα των Ενόπλων Δυνάμεων και σε χώρους μεγάλων τελικών καταναλωτών (ΔΕΗ κ.λπ.), για την τήρηση αποθεμάτων ασφαλείας και να καταργηθεί η απαίτηση ελάχιστου κεφαλαίου για τη χορήγηση αδειών χονδρικής εμπορίας καυσίμων.

Επιπλέον ζητάει να μπαίνει λουκέτο στα πρατήρια που πουλούν νοθευμένα καύσιμα «για ικανό χρονικό διάστημα στις περιπτώσεις υποτροπής των παραβατών» και να αυσητορποιηθούν τα πρόστιμα για παραβάσεις σε όλα τα στάδια εμπορίας και διακίνησης καυσίμων.

«Παρά το γεγονός, ότι ένα σημαντικό μέρος των προηγούμενων μέτρων και προτάσεων, υιοθετήθηκαν μερικώς ή ολικώς, σταδιακά από την Πολιτεία, η Επιτροπή έκρινε αναγκαίο και σκόπιμο να επανεξετάσει τις συνθήκες λειτουργίας στον κλάδο των πετρελαιοειδών, αφού η ύπαρξη ρυθμιστικών εμποδίων ανατροφοδοτεί την μη ομαλοποίηση των συνθηκών λειτουργίας στον νευραλγικό αυτό κλάδο της οικονομίας. Η κατάσταση αυτή περιορίζει υπέρμετρα, όπως είναι επόμενο, την οικονομική και επιχειρηματική ελευθερία και εισάγουν εμπόδια στη λειτουργία του ανταγωνισμού (ιδίως αναφορικά με την είσοδο νέων επιχειρήσεων ή/και την επέκταση των δραστηριοτήτων τους στην αγορά)» τονίζεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής.

Τα νέα  μέτρα που δεν επαναλαμβάνονται στις προηγούμενες γνωμοδοτήσεις είναι τα εξής:

Στάδιο διύλισης

- Να καταργηθεί η νομοθετική πρόβλεψη για ελάχιστη χρονική διάρκεια ενός έτους για την τήρηση αποθεμάτων ασφαλείας στη σύμβαση μεταξύ των υπόχρεων και τρίτων που διαθέτουν πιστοποιημένες αποθήκες τήρησης αποθεμάτων ασφαλείας (άρθρο 12 παρ. 8 ν. 3054/2002).

- Να δοθεί άμεσα, στο πλαίσιο και της επικείμενης ενσωμάτωσης της Οδηγίας 2009/119/ΕΚ στο εθνικό δίκαιο, η δυνατότητα τήρησης αποθεμάτων ασφαλείας σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ποσοστό μέχρι και 30%, ανεξάρτητα από τη σύσταση Οργανισμού Τήρησης Αποθεμάτων Ασφαλείας. Να προβλεφθούν παράλληλα, προς το σκοπό αυτό, ευέλικτοι μηχανισμοί για την ενθάρρυνση και διευκόλυνση αξιοποίησης της εν λόγω δυνατότητας, μέσω της αναγνώρισης συστήματος τιτλοποίησης (ticketing) του δικαιώματος στα αποθέματα ή αντίστοιχων πρακτικών που εφαρμόζονται σε άλλα κράτη της Ε.Ε, πέραν των τυχόν διμερών διακρατικών συμφωνιών που μπορεί να συνάψει η Ελλάδα με άλλες χώρες για την τήρηση των εν λόγω αποθεμ

Keywords
Τυχαία Θέματα