ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ: ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΜΕΙΩΣΗ ΔΑΝΕΙΩΝ

Εισροή καταθέσεων περίπου 1 δισεκ ευρώ, σημειώθηκε το Σεπτέμβριο, ενώ μειώθηκαν τα δάνεια κατά 4,5% σε σχέση με το ίδιο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.

Το σύνολο των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις ελληνικές τράπεζες διαμορφώθηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 154,3 δισ. ευρώ από 153,4 δισ. ευρώ τον Αύγουστο. Η εκροή καταθέσεων από τις αρχές του 2010 ξεπερνούν τα 82 δισ. ευρώ.

Σε ότι αφορά τα δάνεια συνεχίστηκε και τον προηγούμενο μήνα η μείωση τους κατά 4,5% σε σύγκριση

με τον περυσινό Σεπτέμβριο. Η συνολική χρηματοδότηση προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 468 εκατ. ευρώ.

Σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις η καθαρή ροή της χρηματοδότησης, ήταν αρνητική κατά 158 εκατ. ευρώ ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης ήταν λιγότερο αρνητικός στο -4,9%, από -5,3% τον προηγούμενο μήνα.

Πιο συγκεκριμένα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στο -4,6% , ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ήταν λιγότερο αρνητικός στο -10,2% το Σεπτέμβριο του 2012, από -17,0% τον Αύγουστο του 2012.

Η χρηματοδότηση ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων ήταν οριακά θετική κατά 2 εκατ. ευρώ και  ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης ήταν λιγότερο αρνητικός σε σχέση με το προηγούμενο μήνα (Σεπτέμβριος 2012: -4,1%, Αύγουστος 2012: -4,7%).

Στα 75 δισ. ευρώ τα ανεξόφλητα στεγαστικά 

Η χρηματοδότηση προς τους ιδιώτες ήταν αρνητική κατά 312 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το συνολικό χρέος των νοικοκυριών προς τις τράπεζες να υποχωρήσει στα 107, 5 δισ. ευρώ. Στα στεγαστικά δάνεια σημειώνεται μείωση σε ετήσια βάση κατά 3,7% καθώς το Σεπτέμβριο οι αποπληρωμές δανείων ξεπέρασαν τις νέες χορηγήσεις κατά 201 εκατ. ευρώ (αρνητική ροή χρηματοδότησης). Το ανεξόφλητο ύψος των στεγαστικών στο τέλος Σεπτεμβρίου έφθασε τα 75 δισ. ευρώ.

Στα καταναλωτικά δάνεια παρατηρήθηκε μείωση τους κατά 5,3% σε σχέση με πέρυσι με αποτέλεσμα το ανεξόφλητο υπόλοιπο τους (δάνεια και κάρτες) να περιορίζεται στα 30,6 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ 1,4 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Keywords
Τυχαία Θέματα