Παρέδωσαν τα μαύρα κουτιά του μοιραίου Boeing οι Φιλορώσοι

Η παράδοση έγινε στην πόλη του Ντόνετσκ τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης. «Εδώ είναι, τα μαύρα κουτιά», είπε ο Μποροντάι εβρισκόμενος σε ένα δωμάτιο γεμάτο με δημοσιογράφους στην έδρα της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ. Και οι δύο πλευρές, οι Φιλορώσοι αυτονομιστές και οι εμπειρογνώμονες από τη Μαλαισία στη συνέχεια υπέγραψαν ένα έγγραφο, το οποίο σύμφωνα με τον Μποροντάι ήταν ένα πρωτόκολλο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας παράδοσης των μαύρων κουτιών του μοιραίου επιβατικού αεροσκάφους που καταρρίφθηκε στην ανατολική Ουκρανία.

Ο συνταγματάρχης

Μοχάμεντ Σάκρι του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Μαλαισίας, που παρέλαβε τα ευρήματα είπε κατά τη διάρκεια της παράδοσης ότι τα δύο μαύρα κουτιά ήταν «σε καλή κατάσταση». Ταυτόχρονα οι Φιλορώσοι αυτονομιστές ανακοίνωσαν την κατάπαυση του πυρός σε μια ακτίνα 10 χιλιομέτρων γύρω από το σημείο της συντριβής του αεροσκάφους για να διευκολυνθεί η έρευνα για τα αίτια της πτώσης του Boeing, που σύμφωνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες καταρρίφθηκε από πύραυλο που εκτοξεύτηκε από το έδαφος που ελέγχουν οι αυτονομιστές.

Έρευνα από τη Διεθνή Κοινότητα ζητά η Ρωσία

Η Ρωσία ζήτησε η έρευνα για την κατάρριψη της πτήσης MH17 να διεξαχθεί και να καθοδηγηθεί από τη διεθνή κοινότητα και όχι από την Ουκρανία, όπως είπε η πρέσβειρα της χώρας στη Μαλαισία. «Η κατάσταση είναι μοναδική η περιοχή είναι μια εμπόλεμη ζώνη. Πιστεύω ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να είναι ευέλικτη σε αυτό και να ενεργεί κατά τρόπο αποδεκτό από όλες τις πλευρές» είπε η πρέσβειρα της Ρωσίας στη Μαλαισία, Λιουντμίλα Βορομπγιέβα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η Μόσχα δήλωσε σήμερα έτοιμη να παράσχει πλήρη βοήθεια στην έρευνα, στην οποία περιλαμβάνεται και η αποστολή εμπειρογνωμόνων, και χαιρέτισε την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που απαιτεί την ελεύθερη και ασφαλή πρόσβαση στον τόπο της καταστροφής. «Η Ρωσία είναι έτοιμη να παράσχει πλήρη βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της κινητοποίησης εμπειρογνωμόνων...Πιστεύουμε ότι μία τέτοια καταστροφή πρέπει να διαλευκανθεί με την ενεργή συμμετοχή του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας», του ΟΗΕ, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Η Μόσχα χαιρέτισε επίσης την απόφαση την οποία υιοθέτησε τη νύκτα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και η οποία απαιτεί ελεύθερη και ασφαλή πρόσβαση στον τόπο της καταστροφής.

Αποφεύγουν να περνούν πάνω από την Ουκρανία οι διεθνείς πτήσεις

Αεροσκάφος της Malaysia Airlines πέταξε χθες επάνω από τη Συρία για να αποφύγει τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας μετά την τραγωδία της περασμένης εβδομάδας, επιβεβαίωσε η αεροπορική εταιρεία, τονίζοντας ότι η πορεία αυτή είναι σύμφωνη με τους διεθνείς κανόνες . Η πτήση MH4 ανάμεσα στο Λονδίνο και την Κουάλα Λουμπούρ, ακολούθησε πορεία εγκεκριμένη από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), ανακοίνωσε χθες το βράδυ η εταιρεία. Μετά την κατάρριψη του Boeing της Malaysia Airlines την Πέμπτη επάνω από την ανατολική Ουκρανία, δεκάδες αεροπορικές εταιρείες τροποποίησαν τα σχέδια πτήσης για να αποφύγουν την περιοχή κοντά στην ουκρανο-ρωσική μεθόριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα