Στόχος η ανάκτηση 2 δισ. ευρώ

Τον καλύτερο συντονισμό των υπό εκκαθάριση τραπεζών με στόχο την μεγιστοποίηση των ανακτήσεων «κόκκινων» δανείων προωθεί η Τράπεζα της Ελλάδος. Για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιήσει την BlackRock ως σύμβουλο η οποία θα εξετάσει τον σημερινό τρόπο λειτουργίας των εκκαθαρίσεων και θα προτείνει γενικές κατευθύνσεις και βέλτιστες πρακτικές για την επιτάχυνση των ρυθμών ανάκτησης.Σήμερα όλες οι υπό εκκαθάριση τράπεζες,

δηλαδή το «κακό» κομμάτι της Αγροτικής, του ΤΤ, της Proton κ.α. διαθέτουν ανεξάρτητες μονάδες εκκαθάρισης οι οποίες επιδιώκουν να εισπράξουν μέρος των προβληματικών στοιχείων του ενεργητικού.

Στο πλαίσιο αυτό θα τεθούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και ποσοτικοί στόχοι που θα πρέπει να επιτυγχάνουν οι εκκαθαρίσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις από την εκκαθάριση των προβληματικών στοιχείων των «κακών» τραπεζών θα μπορούσαν να ανακτηθούν κεφάλαια ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ.

ΤτΕ: Όχι σε bad bank

Σε ότι αφορά την δημιουργία ενιαίας «κακής» τράπεζας, στην οποία θα μπορούσαν με μεταφερθούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος το αποκλείουν. Το ζήτημα της δημιουργίας ενιαίας «κακής τράπεζας», για τη διαχείριση των προβληματικών δανείων ήλθε στην επικαιρότητα μετά από δηλώσεις του προέδρου του ΤΧΣ κ. Χρ. Σκλαβούνη όπου άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο. Ωστόσο οι δηλώσεις αποδοκιμάστηκαν από κυβερνητικούς κύκλους ενώ και η Τράπεζα της Ελλάδος απέκλεισε κάτι τέτοιο. Η ΤτΕ, σε συνεργασία με την τρόικα, είχαν εξετάσει, πριν από περίπου δύο χρόνια, σε βάθος το ενδεχόμενο δημιουργίας κακής τράπεζας ωστόσο η λύση αυτή απορρίφθηκε και αποφασίστηκε η κάθε τράπεζα να αντιμετωπίσει το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων αυτοδύναμα μέσω της δημιουργίας εξειδικευμένων μονάδων. Πηγές της ΤτΕ σημειώνουν ότι οι τράπεζες έχουν ενισχυθεί με το πακέτο των 50 δισ. ευρώ που διαχειρίζεται το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), και ενδεχόμενη μεταφορά των προβληματικών δανείων σε έναν νέο φορέα του δημοσίου θα αποτελούσε μια διευθέτηση που θα ήταν σε βάρος των συμφερόντων των φορολογουμένων. Επιπλέον ήδη έχει δημιουργηθεί η υποδομή στις τράπεζες, με τις εξειδικευμένες μονάδες διαχείρισης, οι οποίες απασχολούν πάνω από 1.000 άτομα σε κάθε τράπεζα για την ανάκτηση προβληματικών δανείων και θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο και πολύπλοκο όλες αυτές οι μανάδες να ενοποιηθούν κάτω από την ίδια στέγη.

Keywords
Τυχαία Θέματα