«Παρατηρητήριο» κατά της Χρυσής Αυγής

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ισχυρίστηκε ότι το φαινόμενο δεν οφείλεται στην κρίση, λέγοντας ότι υπάρχουν κράτη με οικονομική ευρωστία, όπως η Ολλανδία, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εκφασισμού και κράτη όπως η Ιρλανδία, που βρίσκονται στη δίνη της κρίσης αλλά δεν αντιμετωπίζουν αντίστοιχα φαινόμενα.

Αν ήταν έτσι,θα έπρεπε να δικαιολογήσουμε την άνοδο του φασισμού στην Ιταλία και του ναζισμού στη Γερμανία, πρόσθεσε (αγνοώντας πάντως μέρος του ιστορικού

πλαισίου μέσα στο οποίο αναπτύχθηκε ο φασισμός στις δεκαετίες του 1920 και 1930).

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο Ευαγ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η μάχη πρέπει να δοθεί σε τέσσερα μέτωπα:

1. Στη λειτουργία της Αστυνομίας και την επιρροή που έχουν οι απόψεις της Χρυσής Αυγής στο Αστυνομικό Σώμα.

2. Στα σχολεία.

3. Στην έντονη παρουσία των νεοναζιστικών ομάδων στην Εκκλησία.

4. Στη προβολή της αντίληψης από ΜΜΕ, ότι όλα αυτά πουλάνε και γι αυτό υπερπροβάλονται και αποκτούν ατέλεια, αν όχι και ασυλία.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας το ΠΑΣΟΚ θα δημιουργήσει ειδικό παρατηρητήριο. που θα τεθεί στη διάθεση όλων των πολιτικών δυνάμεων. Άμεσα θα τεθεί σε λειτουργία ιστότοπος για το ζήτημα. Παράλληλα, ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα ειδική διεθνής ημερίδα, ενώ θα παρέχεται και νομική συνδρομή στα θύματα κοινωνικής βίας. Τέλος, στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους θα διαμορφωθεί χώρος για την υποδοχή του κοινού και θα εγκατασταθεί τηλεφωνική γραμμή για καταγγελίες.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή, ο Ευαγ. Βενιζέλος παραδέχτηκε ότι από το Σύνταγμα δεν προβλέπεται μηχανισμός απαγόρευσης λειτουργίας ενός κόμματος, καθώ και ότι το φαινόμενο δεν αντιμετωπίζεται με αυτό τον τρόπο. Πρόσθεσε ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί νομικά με αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κανονισμού της Βουλής.

Κριτική από ΣΥΡΙΖΑ

«Ο κ. Βενιζέλος θα πρέπει πρώτα να κάνει την αυτοκριτική του για το ότι πριν λίγο καιρό αισθανόταν ευχαριστημένος που είναι η Χρυσή Αυγή “στη μόδα” και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και για το γεγονός ότι το μνημονιακό μπλοκ προσπάθησε και προσπαθεί να αξιοποιήσει τη θεωρία των δύο άκρων για να εξομοιώσει τη φασιστική βία με τις λαϊκές κινητοποιήσεις», ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει ότι οι αιτίες της ανόδου της φασιστικής ακροδεξιάς πρέπει να αναζητηθούν πρώτα και κύρια στην κρίση και στη μνημονιακή πολιτική.

Keywords
Τυχαία Θέματα