Κατέβασε ρολά το αμερικανικό δημόσιο

Με τη διακοπή της λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών σε εξέλιξη από τα μεσάνυχτα (ώρα Ουάσινγκτον) σήμερα , η αμερικανική, δημοκρατικής πλειοψηφίας, Γερουσία θα συνέλθει στις 09:30 για να απορρίψει και επισήμως την τελευταία πρόταση των Ρεπουμπλικανών της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης. Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών της Γερουσίας Χάρι Ριντ ανακοίνωσε τη σύγκληση της Γερουσίας, την ώρα που το Κογκρέσο δεν διαθέτει σχέδιο για την αντιμετώπιση της πρώτης διακοπής της λειτουργίας της αμερικανικής

κυβέρνησης εδώ και 17 χρόνια, καθώς αυτό δεν μπόρεσε να καταλήξει σε συμφωνία για τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

Η συμφωνία «κολλάει» στο Obamacare

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι ο πρόεδρος κάλεσε τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων να σταματήσει την προσπάθεια του κόμματός του που επιχειρεί να συνδέσει τη συνέχιση της χρηματοδότησης της κυβέρνησης με τη μείωση των χρημάτων που απαιτούνται για το νόμο της υγειονομικής περίθαλψης που φέρει την υπογραφή του Αμερικανού προέδρου. Αυτό είναι το μεγάλο εμπόδιο που δεν έχει έως τώρα ξεπεραστεί ώστε να επέλθει συμφωνία. Ο Ομπάμα επιμένει όπως ανέφερε και στην ομιλία του το βράδυ της Δευτέρας ότι ο νέος νόμος για την υγεία θα εφαρμοστεί την Τρίτη, παρά τις προσπάθειες των Ρεπουμπλικάνων να τον σταματήσουν. Οι Ρεπουμπλικάνοι, εμφανίζονται αρνητικοί να συμφωνήσουν επιμένουν στις προσπάθειές τους να μειώσουν τη χρηματοδότηση του προγράμματος «Obamacare» όπως αποκαλείται ο νόμος για την κοινωνική ασφάλιση και την υγεία που επί της ουσίας ισοδυναμεί με κοινωνικοποίηση των ιατρικών παροχών.

Οι Ρεπουμπλικανοί της Βουλής των Αντιπροσώπων επέμειναν μέχρι την τελευταία στιγμή ότι η χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών πρέπει να συνδεθεί με την καθυστέρηση της εφαρμογής της μεταρρύθμισης, παρά τις εκκλήσεις των μετριοπαθών «συναδέλφων» τους για την αποσύνδεση των δύο θεμάτων.

Στα σπίτια τους 800.000 (μη απαραίτητοι) δημόσιοι υπάλληλοι

Στις Ηνωμένες Πολιτείες το νέο οικονομικό έτος 2014 αρχίζει στις 0:00 π.μ. (04:00 GMT) και χωρίς την έγκριση μέσω ψηφοφορίας ενός προσωρινού οικονομικού προγράμματος από τα δύο σώματα , η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα αναστείλει τη λειτουργία της, με αποτέλεσμα να στείλει στα σπίτια τους με άδεια άνευ αποδοχών το μη απαραίτητο προσωπικό του δημόσιου τομέα. Περισσότεροι από 800.000 δημόσιοι υπάλληλοι να τεθούν από το πρωί της Τρίτης σε υποχρεωτική αργία, επί συνόλου δύο εκατομμυρίων. Το δυναμικό των ομοσπονδιακών υπηρεσιών θα μειωθεί στο μίνιμουμ, που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει στο 5% του συνολικού τους δυναμικού.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σε τηλεοπτικό του μήνυμα προς του ένστολο προσωπικό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ότι θα παραμείνουν κανονικά στην υπηρεσία τους κατά τη διάρκεια της μερικής διακοπής της λειτουργίας της κυβέρνηση, αλλά προειδοποίησε το πολιτικό προσωπικό του Πενταγώνου για πιθανές υποχρεωτικές αδειοδοτήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα