Πάπας: Ποιος είμαι εγώ για να κρίνω τους ομοφυλόφιλους

«Εάν κάποιος είναι ομοφυλόφιλος και ψάχνει το Θεό και έχει αγαθή διάθεση, ποιος είμαι εγώ για τον κριτικάρω» είπε ο πάπας Φραγκίσκος

Η απάντηση του πάπα τον διαφοροποιεί από την εδώ και δεκαετίες στάση του Βατικανού που αντιμετώπιζε την ομοφυλοφυλία ως «αναπηρία».

Επίσης τόνισε ότι οι ομοφυλόφιλοι θα πρέπει να ενσωματωθούν πλήρως στην κοινωνία. Καταδίκασε ωστόσο αυτό που χαρακτήρισε ως λόμπι των ομοφυλόφιλων.

«Το πρόβλημα δεν είναι να έχει κανείς αυτό τον προσανατολισμό…Πρέπει να είμαστε αδέλφια . Το πρόβλημα είναι το λόμπι των ομοφυλόφιλων, ή τα λόμπι των άπληστων ανθρώπων, τα πολιτικά λόμπι, τα μασονικά λόμπι, υπάρχουν τόσα πολλά λόμπι και αυτό είναι το χειρότερο πρόβλημα»

Αντίθετα ο Φραγκίσκος αναφέρθηκε και στο θέμα της χειροτόνησης γυναικών λέγοντας ότι αυτή η απαγόρευση του Βατικανού για γυναίκες-ιερείς είναι «οριστική».

Έσπευσε να διευκρινίσει ωστόσο ότι θα ήθελε να δει γυναίκες να αναλαμβάνουν ηγετικούς ρόλους στην εκκλησία και να μην περιθωριοποιηθεί ο ρόλος τους.

Σε σχέση με την τράπεζα του Βατικανού IOR, ο πάπας Φραγκίσκος είπε στους δημοσιογράφους ότι «δεν έχει λάβει ακόμη οριστικές αποφάσεις, αλλά σε ό,τι και αν μετατραπεί η IOR, χρειάζεται πάνω από όλα εντιμότητα και διαφάνεια».

Ερωτηθείς σχετικά με τη σύλληψη ενός υψηλά ιστάμενου κληρικού, στελέχους της IOR, του Noύντσιο Σκαράνο, με την κατηγορία της διαφθοράς, ο ποντίφικας σχολίασε: «αφού βρίσκεται στην φυλακή, ίσως δεν πρόκειται για άγιο».

Αναφερόμενος σε κρούσματα παιδεραστίας στην Καθολική Εκκλησία ο πάπας τόνισε ότι «δεν πρόκειται απλώς για ένα αδίκημα, αλλά για έγκλημα». Υπογράμμισε, όμως, παράλληλα, ότι «αν κάποιος αμαρτήσει –ανεξάρτητα από το αν είναι λαϊκός ή κληρικός– και στην συνέχεια μετανοήσει πραγματικά, ο Κύριος τον συγχωρεί».

Ο πάπας εξήγησε ακόμη ότι θεωρεί τον προκάτοχό του Βενέδικτο, ο οποίος ζει σε μοναστήρι μέσα στο Βατικανό, «σαν σοφό παππού με τον οποίο μοιράζονται την ζωή τους κάποιες οικογένειες».

Keywords
Τυχαία Θέματα