Νέα κτηματολογικά γραφεία σε εννέα πόλεις

Συγκεκριμένα θα λειτουργήσουν γραφεία σε Σπάρτη, Ναύπλιο, Τρίπολη, Κόρινθο, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα, Ζάκυνθο, Λάρισα και Καρδίτσα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, υπέγραψε σχετική απόφαση με την οποία πιστοποιήθηκε η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης στις παραπάνω πόλεις και το αρχείο κτηματογράφησης παραδίδεται στα αρμόδια κατά τόπους Υποθηκοφυλακεία, τα οποία ξεκινούν να λειτουργούν ως κτηματολογικά γραφεία.

Με το άνοιγμα των κτηματολογικών γραφείων σηματοδοτείται η μετάβαση

από το παλιό σύστημα «Μεταγραφών και Υποθηκών» στο νέο σύστημα του Κτηματολογίου, επισημαίνει το ΥΠΕΚΑ. Συγκεκριμένα, τα βιβλία που τηρούσε το αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο για τις περιοχές αυτές επέχουν θέση αρχείου, ενώ όλες οι συναλλαγές πραγματοποιούνται πλέον από το κτηματολογικό γραφείο και οι εγγραφές που αφορούν τα ακίνητα γίνονται στο Σύστημα Πληροφορικής Εθνικού Κτηματολογίου (ΣΠΕΚ).

Σύμφωνα με τον υπουργό η ολοκλήρωσή του θα σηματοδοτήσει το πέρασμα της χώρας από την εποχή των χειρόγραφων αρχειακών καταγραφών στην εποχή της σύγχρονης, ψηφιακής απεικόνισης, προστασίας και αξιοποίησης της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα