Παίζει το χαρτί της αποσταθεροποίησης, ελπίζοντας στη συσπείρωση

Ακόμη και η πιθανότητα πρόωρων, γενικών εκλογών συζητείται ως ενδεχόμενο από χθες το βράδυ, μετά τη δημόσια δήλωση του Αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ομαδικής παραίτησης των βουλευτών του κόμματος.

Η πολιτική και δικαστική πίεση που ασκείται επί της Οργάνωσης δείχνει να φέρνει αποτελέσματα, αν κανείς κρίνει από τις σπασμωδικές κινήσεις στις οποίες υποχρεώνεται η ηγεσία της Χρυσής Αυγής.

Στα πολιτικά γραφεία δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι οι απειλές θα παραμείνουν… απειλές και ο κ. Μιχαλολιάκος δεν θα προχωρήσει. Στον αντίποδα, αρκετοί άλλοι, γνωρίζοντας τη φυσιογνωμία της Οργάνωσης και την ανάγκη να ενισχύσει προς τους οπαδούς της την εικόνα παγκρόμ εναντίον της, προεξοφλούν σχεδόν τις παραιτήσεις των χρυσαυγιτών βουλευτών.

Κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για απόπειρα εκβιασμού και απαντούν ότι η έρευνα που ξεκίνησε θα φτάσει σε βάθος και μέχρι τέλους. Την ίδια στιγμή, όμως, τα εκλογικά σενάρια έρχονται, αναπόφευκτα, στην επιφάνεια.

Ενδεχόμενη παραίτηση των βουλευτών της Χ.Α. θα προκαλέσει αναπληρωματικές εκλογές σε 15 περιφέρειες, μεταξύ των οποίων και οι πλέον πολυπληθείς, και θα αφορά το 60% του εκλογικού σώματος της χώρας! Πρόκειται για τις Α και Β Αθήνας, το Υπόλοιπο Αττικής, την Α και Β Πειραιά, τις Α και Β Θεσσαλονίκης, την Αχαΐα, τη Λάρισα, την Κορινθία, τις Σέρρες, τη Μαγνησία, τη Μεσσηνία, την Αιτωλοακαρνανία και την Εύβοια.

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι το αποτέλεσμα των όποιων εκλογών θα αποστείλει σαφές μήνυμα που ακόμη κι αν δεν επηρεάζει την κυβερνητική πλειοψηφία μπορεί να διαμορφώσει καθοριστικά το κλίμα.

Το Μαξίμου δεν έχει, πλέον, τη δυνατότητα της συγκρότησης ενός αντιφασιστικού μετώπου από το σύνολο του πολιτικού κόσμου έναντι της Χρυσής Αυγής καθώς ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να δηλώσει ότι όχι μόνον θα συμμετάσχει με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο στη διαδικασία αλλά θα επιδιώξει να την αναγάγει σε δημοψήφισμα για το μνημόνιο και σε ένα πρώτο βήμα κατάρρευσης της κυβέρνησης.

Για τον ίδιο λόγο, της ανεξάρτητης καθόδου του ΣΥΡΙΖΑ, το Μαξίμου μοιάζει να μην έχει πλέον και την επιλογή της μη συμμετοχής στη διαδικασία, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση θα άφηνε τη ΧΑ και τον ΣΥΡΙΖΑ να παλεύουν για τις εντυπώσεις.

Μένει να αποδειχθεί αν υπάρχει δυνατότητα συγκρότησης μετώπου μόνον με το ΠΑΣΟΚ ή ακόμη και τη ΔΗΜΑΡ, αν και ένα τέτοιο ενδεχόμενο δύσκολα θα γίνονταν αποδεκτό από τους δύο ηγέτες, που θα καταγράφονταν ως παρακολούθημα του Αντώνη Σαμαρά, κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο για τους ίδιους ενόψει των… κανονικών εκλογών. Παράλληλα, ενυπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος μίας ήττας που θα έχει βαρύ επικοινωνιακό και πολιτικό τίμημα.

Στο τραπέζι υπάρχει και ένα ακόμη σενάρια, αυτό των πρόωρων γενικών, και όχι μόνον επαναληπτικών, εκλογών. Σε αυτή την περίπτωση, αντιμέτωπος με τους χειρισμούς της Χρυσής Αυγής και το… δημοψήφισμα του ΣΥΡΙΖΑ,ο κ. Σαμαράς θα μπορούσε να επιλέξει ο ίδιος την πιο καθαρή λύση, αυτή των εκλογών. Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσε να εμφανιστεί ως εγγυητής της σταθερότητας που απειλείται εκατέρωθεν ενώ ο γενικευμένος κίνδυνος αποσταθεροποίησης θα αποτελούσε επιχείρημα και προς τα έξω όπου μάλλον δεν θέλουν να ακούν για εκλογές. Στον αντίποδα, θα έμπαινε σε φάση διακινδύνευσης η ομαλή υλοποίηση του προγράμματος και οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για τη διαχείριση των χρηματοδοτικών αναγκών και του χρέους της Ελλάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα