ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΠΡΟΣ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

Την άμεση ενεργοποίηση των δήμων ζητεί το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να ξεκινήσουν τη διαδικασία εκπόνησης ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.

Σε περίπτωση που ορισμένοι δήμοι δεν είναι σε θέση να εκδώσουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς θα πρέπει κινήσουν τις αναγκαίες διαδικασίες προκειμένου να ενταχθούν στο ειδικό πρόγραμμα εξυγίανσης με τη σύναψη δανείου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών η συνομολόγηση των δανείων αναμένεται να γίνει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Με εγκύκλιο που εστάλη προς τις περιφέρειες και τους δήμους, η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Εσωτερικών υπενθυμίζει

στις αρμόδιες αρχές την αναγκαιότητα εφαρμογής του νέου νομοθετικού πλαισίου σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει η αρμόδια οικονομική επιτροπή να υποβάλλει στο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο αντίστοιχα τριμηνιαία έκθεση, ως προς τα αποτελέσματα εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Στην έκθεση μεταξύ άλλων θα πρέπει να περιέχονται και οι τυχόν παρατηρήσεις της μειοψηφίας. Η έκθεση υποβάλλεται σε διάστημα 20 ημερών από τη λήξη κάθε τριμήνου και αναρτάται στην ιστοσελίδα του δήμου ή περιφέρειας. Σε περίπτωση που στη σχετική έκθεση διαπιστωθεί ότι στον προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί υπερεκτιμημένα έσοδα ή έσοδα που δεν πρόκειται να εισπραχθούν μέχρι το τέλος της χρήσης, το αρμόδιο συμβούλιο προβαίνει υποχρεωτικά σε αναμόρφωση του.

Η αναμόρφωση του προϋπολογισμού θα πρέπει να γίνει σε διάστημα 15 ημερών, μειώνοντας στο πραγματικό ύψος τα έσοδα και αντιστοίχως το σκέλος των δαπανών. Αυτό κρίνεται αναγκαίο προκειμένου να μην καταστεί ελλειμματικός ο προϋπολογισμός.

Αφού ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία η απόφαση υποβάλλεται στον Ελεγκτή Νομιμότητας (Γενικό Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης) για έλεγχο. Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι ειδικά και μόνο για τους προϋπολογισμούς του οικονομικού έτους 2012, τυγχάνουν παράλληλης εφαρμογής και οι νομοθετικές διατάξεις που παρέχουν τη δυνατότητα στους δήμους και τις περιφέρειες που δεν μπορούν να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους, να ενταχθούν σε ειδικό πρόγραμμα εξυγίανσης. Οι σχετικές ρυθμίσεις περιέχονται στην απόφαση
43288/4.10.2011 του υπουργού Εσωτερικών.

Μεταξύ άλλων οι δήμοι που έχουν πρόβλημα προβλέπεται να λάβουν δάνειο μέσω του οποίου θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα εξυγίανσης τους. Το δάνειο προβλέπεται να καλυφθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή άλλο τραπεζικό οργανισμό. Η συνομολόγηση του δανείου θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2012.

Συμπερασματικά η εγκύκλιος καταλήγει ότι σε περίπτωση που ο δήμος διαπιστώσει κατά την διαδικασία κατάρτισης της έκθεσης ισοσκελισμού ότι ο προϋπολογισμός είναι ελλειμματικός, μπορεί να προβεί στην ισοσκέλιση του, εγγράφοντας στο σκέλος των εσόδων το ποσό που αντιστοιχεί αποκλειστικά και μόνο για τα χρέη που έχουν προκύψει μέχρι 31.12.2011.

Ειδικά για τους δήμους, το σχετικό Σχέδιο Οικονομικής Υποστήριξης, θα συνταχθεί και θα υποβληθεί στην Ελεγκτική Επιτροπή και θα συνοδεύεται από τον αναμορφωμέν

Keywords
Τυχαία Θέματα