ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Οι σχετικές διεργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, αναζητώντας τις εναλλακτικές δυνατότητες συγχωνεύσεων και συνεργασιών.

Την επόμενη ημέρα του τραπεζικού συστήματος αναζητούν οι επικεφαλής των εμπορικών τραπεζών καθώς η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης τους επόμενους μήνες θα σημάνει την εκκίνηση της «μεγάλης συγκέντρωσης». Η μεγάλη διαφορά, απόρροια της κρίσης που ταρακουνά συθέμελα τη χώρα, είναι ότι ενώ οι προηγούμενες φάσεις συγκέντρωσης είχαν οδηγό την δύναμη και τη φιλοδοξία τώρα οδηγός είναι ο φόβος

και η ανάγκη της επιβίωσης.

«Το τραπεζικό σύστημα βίαια θα προσαρμοστεί στη βίαιη πραγματικότητα» υπογραμμίζει επιτελικό στέλεχος τράπεζας. Ήδη οι σχετικές διεργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη αναζητώντας τις εναλλακτικές δυνατότητες συγχωνεύσεων και συνεργασιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Εθνική Τράπεζα, λίγο πριν την αλλαγή διοίκησης, είχε υποβάλλει πρόταση για την απόκτηση της Εμπορικής. Ειναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Απόστολος Ταμβακάκης, μιλώντας στο Δ.Σ. της Εθνικής την περασμένη Πέμπτη, ημέρα που υπέβαλε την παραίτησή του υπογράμμισε ότι οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν στις δομικές εκείνες μεταβολές που θα μπορέσουν να τις θωρακίσουν στο επερχόμενο αδυσώπητο αυριανό περιβάλλον.

«Ακόμα και μέχρι σήμερα εξετάσαμε και εξετάζουμε όλες τις πιθανές εναλλακτικές που έχει η Εθνική για στρατηγικές συνεργασίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό» δήλωσε με νόημα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση της Εθνικής συζήτησε το ενδεχόμενο στρατηγικής συνεργασίας με τον γαλλικό όμιλο της Credit Agricole που ελέγχει την Εμπορική Τράπεζα. Οι δυο πλευρές συζήτησαν το ενδεχόμενο απορρόφησης της Εμπορικής απο την Εθνική.

Λίγες ημέρες πριν πληροφορίες υποστήριζαν ότι η Credit Agricole συζητά με την Alpha Bank, οι οποίες ωστόσο διαψεύστηκαν. Με ανακοίνωση που απέστειλε στις χρηματιστηριακές αρχές η Alpha Bank δήλωσε ότι: «δεν ευρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την απόκτηση χαρτοφυλακίου ή κλάδων εμπορικής δραστηριότητος άλλου πιστωτικού ιδρύματος».

Ωστόσο πληροφορίες επιμένουν ότι η διοίκηση της Credit Agricole αναζητά τρόπους για μια εύσχημη απεμπλοκή από την επένδυσή τους στην Ελλάδα και για το σκοπό αυτό έχουν προχωρήσει σε συζητήσει με τις διοικήσεις πολλών μεγάλων εμπορικών τραπεζών.
Αν και οι τελευταίες προσπάθειες συγχωνεύσεων, τόσο της Εθνικής με την Alpha Bank όσο και της Alpha Bank με τη Eurobank είχαν άδοξο τέλος ωστόσο οι επόμενες προσπάθειες θα έχουν τη βοήθεια απο έναν κρίσιμο καταλύτη: με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στο τέλος της ανακεφαλαιοποίησης όλες οι τράπεζες θα έχουν τον ίδιο βασικό μέτοχο, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Τον δρόμο των συγχωνεύσεων έχει δείξει εδώ και καιρό ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γεώργιος Προβόπουλος που θεωρεί «επιβεβλημένη και αναπόφευκτη» την αναδιάταξη του τραπεζικού συστήματος. Ο διοικητής της ΤτΕ με επιμονή καλούσε τις διοικήσεις των τραπεζών καθ’ όλη τη διάρκεια του 2010 να λάβουν γενναίες αποφάσεις για την δημιουργ

Keywords
Τυχαία Θέματα