Π. ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ: Η ΕΥΡΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

«Ναι, η Ελλάδα μπορεί και η Ευρώπη είναι δίπλα της, προκειμένου να τη στηρίξει τόσο στη δημοσιονομική προσαρμογή, όσο και στις διαρθρωτικές αλλαγές και στις αναπτυξιακές της προσπάθειες» δηλώνει ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τονίζει την ανάγκη να διατηρηθεί από την κυβέρνηση αυτό το καλό momentum (το θετικό

δηλαδή κλίμα στην Ευρώπη), προκειμένου οι προσπάθειές της να αποτυπωθούν σε μια θετική αξιολόγηση της τρόικας, που θα ανάψει το πράσινο φως για τη δόση των 31 δισ. ευρώ. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει και διαπραγματευτικό ατού για τον πρωθυπουργό, ώστε να ζητήσει παράταση για μια ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή, η οποία αναμένεται να δώσει την πολυπόθητη αναπτυξιακή «ανάσα» στη χώρα και την πρώτη αχτίδα για έξοδο από το τούνελ.

«Τα μέτρα των 11,5 δισ. για τη μείωση του ελλείμματος είναι ειλημμένη δέσμευση βάσει του Β’ Μνημονίου και έπρεπε να είχαν ληφθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012», υπενθυμίζει ο κ. Καρβούνης, σημειώνοντας ωστόσο ότι «αν τα δημοσιονομικά μέτρα είναι βραχείας απόδοσης, τα διαρθρωτικά αφορούν το μέλλον της χώρας και είναι πολλαπλάσιας απόδοσης των δημοσιονομικών. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται η απελευθέρωση επαγγελμάτων και κλειστών αγορών, ο έλεγχος και η είσπραξη φόρων, οι αποκρατικοποιήσεις, η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, θέματα τα οποία θα συνυπολογιστούν στην έκθεση αξιολόγησης της τρόικας».

Η αρχή της αλλαγής του ευρωπαϊκού κλίματος έναντι της Ελλάδας έγινε, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, με την επίσκεψη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος έκανε την πρώτη πτήση για την Αθήνα έπειτα από τρία χρόνια και ακολούθησε το ταξίδι τού επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος αυτοσυστήθηκε ως «παλιός φίλος της Ελλάδας».

Η παρουσία τους και η τοποθέτησή τους υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, ήταν πολύτιμη, καθώς ήρθαν σε στιγμή που πλήθαιναν οι φωνές για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, εκπορευόμενες όχι μόνον από διάφορα χρηματοοικονομικά κέντρα, ινστιτούτα και ακαδημαϊκά ιδρύματα, αλλά και από κυβερνητικούς αξιωματούχους και μάλιστα επωνύμως.

Το ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά στις δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ήρθε να επισφραγίσει ακριβώς τη βούληση της Αθήνας, σημειώνει ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι αποτελεί «αξιόπιστο εταίρο» και ο πρωθυπουργός απάντησε στην «καρδιά» των Γερμανών φορολογουμένων με συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα που κυκλοφόρησε λίγο πριν την άφιξή του, με τίτλο «Οι Γερμανοί θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα