Ολοταχώς προς τις αγορές η Πορτογαλία

Η ανταλλαγή αυτή θεωρείται ότι ανοίγει τον δρόμο προκειμένου η Λισαβόνα να εκδώσει νέα ομόλογα στις αρχές του 2014, φέρνοντας τη χώρα πιο κοντά στον στόχο της επιστροφής της στις αγορές δανεισμού καθώς η κυβέρνηση προβλέπει την έξοδό της από το πρόγραμμα στήριξης, ύψους 78 δισεκ. ευρώ, που είχε συνάψει πριν από τρία χρόνια.

Οι αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων σημείωσαν πτώση μετά τη σημερινή ανταλλαγή. Η απόδοση των πενταετών πορτογαλικών ομολόγων μειώθηκε 19 μονάδες βάσεις,

στο 4,92%, ενώ των δεκαετών κατά 10 μονάδες βάσης, στο 5,9%.

«Έχω εκπλαγεί θετικά», σχολίασε ο Νταβίντ Σνάουτς, ειδικός για θέματα χρέους στην Commerzbank της Νέας Υόρκης, αναφερόμενος στο μέγεθος της ανταλλαγής. «Είναι μια μεγάλη επιτυχία όσον αφορά την αντιμετώπιση των επικείμενων πληρωμών και εξασφαλίζει χρόνο για να αφεθούν οι μεταρρυθμίσεις να καρποφορήσουν», πρόσθεσε.

Η ανταλλαγή αυτή δίνει στην πορτογαλική κυβέρνηση αρκετά περιθώρια ελιγμών. Πλέον πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα αξίας 5 δισεκ. ευρώ που λήγουν τον Ιούνιο και 6,2 δισεκ. ευρώ που λήγουν τον Οκτώβριο. Ο προϋπολογισμός του 2014 προβλέπει την έκδοση ομολόγων αξίας 10,5 δισεκ. ευρώ εντός του νέου έτους.

Εξάλλου η συντηρητική πορτογαλική κυβέρνηση, κάνοντας επίσης λόγο περί ανάκτησης της εμπιστοσύνης των επενδυτών, ανακοίνωσε σήμερα ότι υπολογίζει πως πρόκειται να συγκεντρώσει 580 εκατ. ευρώ από την ιδιωτικοποίηση των πορτογαλικών ταχυδρομείων.

Keywords
Τυχαία Θέματα