Όλες οι αλλαγές στον ΕΟΠΠΥ

Σε επίσημο καθεστώς κινητικότητας φαίνεται να έχουν μπει από σήμερα οι 8.500 γιατροί και υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ, μετά τη δημοσίευση σε ΦΕΚ του νόμου για τον νέο ΕΟΠΥΥ και το ΠΕΔΥ. Το ζήτημα βέβαια δεν εστιάζεται στους υπαλλήλους αλλά στους γιατρούς που εκλήθησαν επίσημα να υπογράψουν δήλωση εντός επτά ημερών τι θα κάνουν αν δηλαδή θέλουν να ενταχθούν στο ΠΕΔΥ ή να μείνουν εκτός διατηρώντας τα ιδιωτικά

τους ιατρεία. Ήδη η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ απέστειλε ενημέρωση προς το ιατρικό προσωπικό να κάνει δήλωση για το αν θα μείνει ή θα αποχωρήσει από το δημόσιο σύστημα.

Μάλιστα το ζήτημα είναι, ότι τους ζητά να υπογράψουν δήλωση του Νόμου 1599 (σ.σ.: γνωστή ως του Νόμου 105) ώστε να μην μπορούν- όπως υποστηρίζουν οι γιατροί- να προσφύγουν με άνεση σε δικαστικά μέσα καθώς η συγκεκριμένη δήλωση λειτουργεί άκρως δεσμευτικά.

Ο υπουργός Υγείας ωστόσο φαίνεται να δηλώνει πως οι γιατροί είναι εκείνοι που εξώθησαν στο κλείσιμο των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ. «Μόνοι τους κατέστησαν αυτή τη διαδικασία αναπόφευκτη», ανέφερε, και εξήγησε ότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε να γίνει η μεταρρύθμιση εν λειτουργία, ωστόσο, ανετράπη λόγω της απεργίας των γιατρών. Ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε συγγνώμη από τους ασφαλισμένους που ταλαιπωρούνται εδώ και τρεις μήνες και επισήμανε ότι θα υπάρξει μια μικρή επιπλέον ταλαιπωρία για έναν μήνα «για να έχουμε για το μέλλον ένα σύστημα που να λειτουργεί».

Πάντως είναι γνωστό ότι ο κ. Γεωργιάδης εκτιμά πως θα αποχωρήσουν τουλάχιστον 2500 με 3000 γιατρούς του ΕΟΠΥΥ οι οποίοι θα επιλέξουν να κρατήσουν το ιδιωτικό τους ιατρείο και να μην ενταχθούν στο ΠΕΔΥ.Ο κ. Γεωργιάδης σε μια προσπάθεια να κλείσει με διαδικασίες εξπρές τα πολύ-ιατρεία, κατέστησε υπευθύνους τους ίδιους τους γιατρούς στην περίπτωση που χαθεί κάποιο υλικό ή καταστραφεί εξοπλισμός. Βέβαια δηλώνει ότι αστυνομία δε θα καλέσει για να αποτρέψει τους γιατρούς από το να μπλοκάρουν τα λουκέτα.

Ανατροπές στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και μάλιστα άμεσα θα δούνε οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ καθώς σιγά σιγά θα πρέπει να μάθουν να βρίσκουν -θέλοντας και μη – με διαφορετικό τρόπο το γιατρό τους. Ωστόσο μέχρι τότε και στο διάστημα του ενός μήνα που μεσολαβεί , μέχρι την τελική εφαρμογή των αλλαγών, οι ασφαλισμένοι θα εξυπηρετούνται από τα Κέντρα Υγείας, τους συμβεβλημένους γιατρούς που είναι περίπου 4500 σε όλη τη χώρα αλλά και από τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων επικουρικά όμως όπως τονίζεται από το υπουργείο Υγείας. Άλλωστε η πρόσβαση είναι ήδη εξαιρετικά δύσκολη καθώς για ένα ραντεβού απαιτείται αναμονή μηνών.

Αμέσως μετά στο νέο σύστημα και όταν βεβαίως αυτό οργανωθεί, οι ασθενείς θα πηγαίνουν στα Κέντρα Υγείας τα οποία θα λειτουργούν με βάση τους σχεδιασμούς 24ωρες το 24ωρο επί 7 ημέρες. Μέχρι όμως να οργανωθούν και να δοθούν οι λεπτομέρειες της λειτουργίας τους, θα πραγματοποιούν και εφημερίες μαζί με τα νοσοκομεία.

Βασικό πρόβλημα είναι βέβαια ότι τα μεγάλα αστικά κέντρα δε διαθέτουν Κέντρα Υγείας παρά ελάχιστα αστικού τύπου. Γι αυτό και τα πολύ- ιατρεία όταν θα ξανανοίξουν θα μετατραπούν σε Κέντρα Υγείας αστικού τύπου ώστε να παρέχουν βοήθεια όλο το 24ωρο.

Στο νέο σύστημα οι ασφαλισμένοι θα έχουν ξανά πρόσβαση σε ιδιώτες γιατρούς που θα συμβληθούν με το ενιαίο σύστημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αλλά πιθανώς και σε μικρές ιδιωτικές μονάδες δεδομένου ότι ήδη πολλοί ιδιώτες σκέφτονται να δημιουργήσουν μικρά κέντρα αφού ο νόμος Άδωνη ανοίγει διάπλατα την πόρτα στον ιδιωτικό τομέα. Πάντως κάθε ασφαλισμένος θα έχει και τον δικό του προσωπικό γιατρό τον λεγόμενο οικογενειακό γιατρό στον οποίο θα μπορεί να απευθύνεται για τα πρώτα προβλήματα υγείας. Η πρόσβαση σε εξειδικευμένους γιατρούς ισχύει κανονικά για όλους τους ασφαλισμένους σύμφωνα με τα όσα διευκρινίζει το υπουργείο Υγείας.

Μέσα σ’ αυτή την σύγχυση των αλλαγών πολλοί είναι οι ασφαλισμένοι που έχουν μπερδευτεί σχετικά με το τι θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους όταν επισκέπτονται συμβεβλημένο γιατρό του ΕΟΠΥΥ. Δεν είναι λίγες οι φορές που καταγγελίες φθάνουν ακόμη και στο γραφείο του υπουργού Υγείας ότι ασθενείς ενώ πηγαίνουν σε συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ αναγκάζονται να πληρώνουν.

Η ιατρική επίσκεψη σε συμβεβλημένους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ ΔΕΝ απαιτεί καμία πληρωμή εκτός αν:

1. Υπάρχουν ιατρικές πράξεις και άρα νόμιμη συμμετοχή 15%.

2. Η επίσκεψη είναι εκτός πλαφόν των 400 πια επισκέψεων και έχει ενημερωθεί γι’ αυτό ο ασφαλισμένος. Να σημειωθεί ότι οι δωρεάν επισκέψεις έχουν διπλασιαστεί εξαιτίας του λουκέτου στα πολύ-ιατρεία.

3. Ο ασφαλισμένος επιθυμεί την παροχή υπηρεσιών που ΔΕΝ έχουν κοστολογηθεί από τον ΕΟΠΥΥ και άρα ο γιατρός δικαιούται να ζητήσει νόμιμα αμοιβή γι’ αυτές.

4.Ο ασφαλισμένος επιλέξει με δική του πρωτοβουλία να επισκεφθεί το γιατρό εκτός των ωρών λειτουργίας του ιατρείου και έχει συμφωνήσει για ιδιωτική επίσκεψη.

Με βάση τις διευκρινήσεις τόσο του υπουργείου Υγείας όσο και του ΕΟΠΥΥ:

1. Εκτός από τις περιπτώσεις με 15% συμμετοχή σε πράξεις (όπου το ηλεκτρονικό σύστημα βγάζει ακριβώς το ποσό που νομίμως επιβαρύνεται ο ασθενής) δεν υπάρχει διατίμηση στην τιμή επίσκεψης. Αυτό σημαίνει ότι νομίμως ο κάθε γιατρός δικαιούται να ζητήσει όποιο ποσό επιθυμεί από τον ασθενή αν συντρέχουν οι παραπάνω λόγοι για τους οποίους ο ΕΟΠΥΥ δεν εμπλέκεται στο κόστος της παροχής ιατρικών υπηρεσιών.

2. Είναι επίσης γνωστό ότι εκτός των συμβεβλημένων όλοι οι υπόλοιποι ιδιώτες γιατροί έχουν νόμιμα το δικαίωμα πιστοποίησης από το ΕΟΠΥΥ και συνεπώς τη δυνατότητα να δίνουν φάρμακα και εξετάσεις μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης . Οι παραπάνω γιατροί όμως πληρώνονται νομίμως ιδιωτικά μόνο από τον ασθενή και ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει καμιά σχέση με το κόστος της επίσκεψης.

Να σημειωθεί ότι τους περίπου 4500 συμβεβλημένους γιατρούς μπορούν οι ασφαλισμένοι να τους επισκέπτονται δωρεάν ενώ μπορούν να τους εντοπίσουν μέσω της ιστοσελίδας του ΕΟΠΥΥ.

Ταυτόχρονα τα πενταψήφια τηλέφωνα των ιδιωτικών εταιρειών τα οποία μέχρι σήμερα έκλειναν τα ραντεβού στα πολύ – ιατρεία, παύουν να λειτουργούν για 30 ημέρες. Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ απέστειλε επιστολή στις τηλεφωνικές εταιρείες ότι από σήμερα και για ένα μήνα δε θα λειτουργούν οι Μονάδες και έτσι δεν θα είναι εφικτός ο προγραμματισμός ραντεβού για τους ιατρούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα