Αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ η ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά

Το γεγονός ότι η δήλωση της κ. Κοππά είναι προσεκτικά διατυπωμένη, εστιάζοντας στην οργανωτική της και μόνον «απεξάρτηση» από το ΠΑΣΟΚ, ερμηνεύεται και ως πρόθεση της εωρωβουλευτού να διατηρήσει ζωντανή τη σχέση με αυτό που ονομάζεται «κοινωνικό ΠΑΣΟΚ» και το οποίο έχει απομακρυνθεί από το πάλαι ποτέ κραταιό «Κίνημα της Αλλαγής» από τη στιγμή που η χώρα μπήκε στο Μνημόνιο, έπεσε η κυβέρνηση Παπανδρέου

και η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη περιήλθε στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Η κίνηση της κ. Κοππά μάλλον ήταν αναμενόμενη, αφού η ευρωβουλευτής εδώ και πολλούς μήνες διαφωνούσε και ασκούσε δημόσια κριτική σε πολλά θέματα πολιτικής και επιλογών της σημερινής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Η κ. Κοππά με συχνές παρεμβάσεις, άρθρα και συνεντεύξεις είχε διαχωρίσει τη θέση της με τις διαδικασίες που πολιτεύεται στο εσωτερικό του κόμματος ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά κυρίως με τις επιλογές που αφορούν στη συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ., στον μονομέτωπο αγώνα κατά του ΣΥΡΙΖΑ και τον τρόπο ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς.

Εχθές, σε συνέντευξή της στον «Τύπο της Κυριακής» ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική: «Από καιρό έχω πει ότι το ΠΑΣΟΚ, ως δημοκρατική δύναμη αλλαγής και μετασχηματισμού της ελληνικής κοινωνίας, είναι πλέον νεκρό. Κατέληξε να είναι ένα σύνολο μηχανισμών χωρίς κοινωνικές αντιστοιχήσεις και ιδεολογικό πρόσημο και με μοναδική ταυτότητα την εξουσιαστική βουλιμία της ηγεσίας του». Επίσης, εχθές, με αφορμή σχόλια ότι μπαίνει στην ΔΗΜΑΡ, η κ. Κοππά διευκρίνισε ότι δεν προσχωρεί στη ΔΗΜΑΡ, αλλά θα αγωνιστεί, όπως λέει, για να επανενωθούν οι δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού και να ισχυροποιηθεί ο χώρος ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Στη σημερινή συγκυρία, για όλους όσοι αυτοπροσδιοριζόμαστε ως σοσιαλδημοκράτες, το ερώτημα είναι ποιος πολιτικός χώρος διατηρεί μια αυτονομία και κριτική στάση απέναντι στη Ν.Δ και τον ΣΥΡΙΖΑ, προτείνοντας μια άλλη προοδευτική πολιτική πρόταση. Ο εναγκαλισμός της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ., συχνά στην πιο δεξιά εκδοχή του, του στερεί αυτό το ηθικό, πρωτίστως, πλεονέκτημα. Η ΔΗΜΑΡ, σύμφωνα με τις δηλώσεις της ηγεσίας της και τις αποφάσεις του Συνεδρίου της, θέλει να συσπειρώσει τις κατακερματισμένες δυνάμεις του χώρου. Το σημερινό ΠΑΣΟΚ -μ” αυτή του την ηγεσία, τις πολιτικές του επιλογές και επειδή έχει χάσει τη διακριτότητά του από τη Ν.Δ.- δεν μπορεί. Από την άλλη εάν ο χώρος εξαφανιστεί, εάν έχουμε μια μετωπική σύγκρουση του ΣΥΡΙΖΑ με τη Ν.Δ., τότε η βιαιότητα της πολιτικής αντιπαράθεσης θα είναι πρωτόγνωρη. Ο σοσιαλδημοκρατικός χώρος είναι αναγκαίος για τη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος» σημείωνε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή της η κ. Κοππά, αποκαλύπτοντας τις σοβαρές διαφωνίες της, αλλά και τις προθέσεις της, που σήμερα τις έκανε και πράξη με τη δήλωση αποχώρησής της από το ΠΑΣΟΚ.

Keywords
Τυχαία Θέματα