Όλα του προγράμματος... δύσκολα για τον ΣΥΡΙΖΑ

Ωστόσο, παρότι η κατάρτιση του προγράμματος έχει μπει σε τελικό στάδιο, οι διαφωνίες παραμένουν και η παρουσίαση ενός συνεκτικού προγράμματος, με συγκεκριμένα νούμερα στα οποία θα συμφωνούν όλοι, αποτελεί ακόμη πρόκληση για την Κουμουνδούρου.

Μπέρδεμα με τον ΕΝΦΙΑ

Ενδεικτικό της διχογνωμίας που επικρατεί ακόμη στην Κουμουνδούρου για τις προεκλογικές εξαγγελίες του κόμματος είναι το «μπέρδεμα» που προέκυψε σε ό,τι αφορά την στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον ΕΝΦΙΑ.

Προ ημερών, μιλώντας στην εφημερίδα Κεφάλαιο, ο «σκιώδης υπουργός» Γιώργος Σταθάκης είχε προαναγγείλει ότι δε θα φορολογηθούν με φόρο ακίνητης περιουσίας τα νοικοκυριά που έχουν περιουσία κάτω από 200.000 ευρώ.

Ερωτηθείς πώς ορίζει τις κατώτερες εισοδηματικά ομάδες, ο Γιώργος Σταθάκης είχε επισημάνει χαρακτηριστικά: «Θα επαναφέρουμε το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, θα βγάλουμε από τον φόρο ακίνητης περιουσίας τα νοικοκυριά που έχουν περιουσία κάτω από 200.000 ευρώ και μια σειρά από άλλα μέτρα που θα επιφέρουν άμεση ανακούφιση στα φτωχότερα νοικοκυριά της χώρας. Αυτή είναι μια πολιτική δέσμευση την οποία θα εφαρμόσουμε κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες».

Ωστόσο, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας εξέφρασε χθες, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, μία διαφοροποιημένη θέση, αφού μίλησε για συνολική κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, χωρίς να θέσει περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια. Μάλιστα, ο κ. Βίτσας χαρακτήρισε τον εν λόγω φόρο «άδικο και αντικοινωνικό» και τόνισε πως το λάθος της κυβέρνησης δεν είναι στον υπολογισμό του φόρου, αλλά στην... φορολογική φιλοσοφία.

Όλα έτοιμα ως τις 20

Διαφορετικές απόψεις, εξάλλου, εκφράζονται σε μία σειρά από μείζονα θέματα, τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας. Πάντως, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει μετ' επιτάσεως ζητήσει να ξεπεραστούν αυτές οι διαφωνίες, προκειμένου όλα να είναι έτοιμα πριν τη ΔΕΘ. Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένει να έχει στα χέρια του το ολοκληρωμένο πρόγραμμα του κόμματός του έως τις 20 Αυγούστου, προκειμένου να ετοιμαστεί για την εμφάνισή του στη ΔΕΘ. Άλλωστε, με δεδομένο πως η πολιτική συγκυρία «μυρίζει» εκλογές, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης γνωρίζει πως το περιεχόμενο και η πειστικότητα των θέσεων που θα παρουσιάσει στη Θεσσαλονίκη, θα παίξουν τον δικό τους, ξεχωριστό ρόλο, στην επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές και στο κατά πόσον μπορεί να πείσει ψηφοφόρους του Κέντρου ή και της Κεντροδεξιάς να πειραματιστούν με μία... πολιτική ανατροπή.

Keywords
Τυχαία Θέματα