Όλα έτοιμα για την μεγάλη επιστροφή – Ανοίγει το βιβλίο προσφορών

07:24 9/4/2014 - Πηγή: Matrix24

Του Βαγγέλη Δουράκη

Έτοιμοι για το άνοιγμα βιβλίου προσφορών μόλις η κυβέρνηση δώσει τη σχετική εντολή είναι οι διεθνείς χρηματοοικονομικοί οίκοι που έχουν αναλάβει ρόλο αναδόχου στη νέα έκδοση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι οι διαδικασίες έκδοσης ομολόγου προχωρούν κανονικά. Σύμφωνα με χρηματοοικονομικούς κύκλους, οι ανάδοχοι της έκδοσης Deutsche Bank,

JP Morgan, Bank of America και Goldman Sachs έχουν ετοιμάσει τα σχετικά νομικά έγγραφα και βρίσκονται επί ποδός, αναμένοντας τις αποφάσεις της Αθήνας για τον χρόνο πραγματοποίησης της έκδοσης.

Εφόσον η επάνοδος στις αγορές δρομολογηθεί πριν από το Πάσχα, το βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει σήμερα Τετάρτη και να κλείσει την Πέμπτη, χωρίς να αποκλείεται ολιγοήμερη παράταση ώστε να αποκλιμακωθούν περαιτέρω τα spreads. Το spread του 10ετούς ελληνικού τίτλου κινούνταν κοντά στις 463 μονάδες βάσης, δηλαδή 229 μονάδες υψηλότερα από το αντίστοιχο πορτογαλικό, τιμή που θεωρείται ικανοποιητική. Η απόδοση του ίδιου τίτλου έφθασε το μεσημέρι σε χαμηλό τετραετίας (6,12%), αλλά ακολούθησε μικρή άνοδος (6,17%).

Ο βασικός σχεδιασμός προβλέπει την επάνοδο στις αγορές μέσω 5ετούς ομολόγου ύψους 2-3 δισ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις για το πιθανό επιτόκιο κυμαίνονται μεταξύ 5%-5,5%, χωρίς να αποκλείονται θετικές εκπλήξεις, ιδίως μετά τα νέα μηνύματα στήριξης που εισέπραξε η χώρα μας από το εξωτερικό.

Είναι χαρακτηριστικές οι πρόσφατες τοποθετήσεις της εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που χαρακτήρισε την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές «δείγμα επιτυχίας της πορείας του προγράμματος» και επιστροφής της εμπιστοσύνης των χρηματαγορών, αλλά και η εκτίμηση της Wall Street Journal εκτίμησε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται πλησιέστερα στην “ανάσταση” των αγορών ομολόγων».

Ούτε βέβαια ήταν τυχαία η αναφορά του πρακτορείου Reuters ότι η απόφαση της Moody’s να μην εκδώσει αξιολόγηση για την Ελλάδα την περασμένη Παρασκευή, αναβάλλοντας την κίνηση αυτή για τον Αύγουστο, δεν επηρέασε τους επενδυτές.

Προάγγελος της διαφορετικής αντιμετώπισης που τυγχάνει η Ελλάδα πλέον, ήταν και η μεγάλη πτώση 59 μονάδων που κατέγραψε το επιτόκιο των 6μηνων εντόκων γραμματίων στη δημοπρασία του ΟΔΔΗΧ: Συγκεκριμένα το επιτόκιο μειώθηκε στο 3,01% από 3,60% στην προηγούμενη έκδοση του Μαρτίου. Ο ΟΔΔΗΧ άντλησε με την έκδοση αυτή το ποσό των 1,3 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα