Παραλίγο θερμό επεισόδιο ΗΠΑ-Ρωσίας

Οικονομική βοήθεια από την ΕΕ

Το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο διεξήχθη τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, ενέκρινε τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους 1 δισεκ. ευρώ στην Ουκρανία και μια μεγάλη μείωση των τελωνειακών δασμών των προϊόντων της τα οποία εισάγονται στην Ευρώπη.

Ακόμη το συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ προσέθεσε τέσσερα πρόσωπα στον κατάλογο των φιλορώσων αξιωματούχων της Ουκρανίας σε βάρος των οποίων επιβάλλονται κυρώσεις για διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Ο κατάλογος αυτός περιείχε ως τώρα 18 πρόσωπα σε βάρος των οποίων είχε

επιβληθεί πάγωμα πόρων και απαγόρευση χορήγησης θεώρησης διαβατηρίων από τον Μάρτιο. Τα τέσσερα νέα ονόματα θα δοθούν στη δημοσιότητα μετά τη δημοσίευση της απόφασης στην επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Το ευρωπαϊκό δάνειο ύψους 1 δισεκ. ευρώ σκοπό έχει να βοηθήσει την Ουκρανία να αντιμετωπίσει τρέχουσες χρηματοοικονομικές της υποχρεώσεις και προστίθεται στα 610 εκατ. της μακροοικονομικής βοήθειας που έχει συμφωνήσει να χορηγήσει η ΕΕ στο Κίεβο, αλλά δεν έχει ακόμη εκταμιευτεί. Συνολικά η ΕΕ προβλέπει να χορηγήσει οικονομική βοήθεια ύψους 11 δισεκ. ευρώ στην Ουκρανία, αλλά η εκταμίευση του ποσού έχει ως όρο τη σύναψη μιας συμφωνίας ανάμεσα στη φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση στο Κίεβο και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ ενδέχεται να συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα για να υιοθετήσουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας αν η κατάσταση στην Ουκρανία επιδεινωθεί μετά την τετραμερή σύνοδο που προβλέπεται να διεξαχθεί την Μ. Πέμπτη στην Γενεύη, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ εξέφρασε την επιθυμία να δει την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει σκληρότερες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, μετά την «πολύ επικίνδυνη κλιμάκωση» της κατάστασης στην Ουκρανία από το Σάββατο.

Συνομιλίες Κάμερον με Ολάντ και Μέρκελ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ κάλεσαν τη Ρωσία να καταδικάσει απερίφραστα την κατάληψη κυβερνητικών κτιρίων στην ανατολική Ουκρανία.

Οι δύο ηγέτες μίλησαν τηλεφωνικώς για να συζητήσουν σχετικά με την κλιμάκωση των εντάσεων και την απειλή της ανάληψης στρατιωτικής δράσης από τις ουκρανικές αρχές μετά την κατάληψη κυβερνητικών κτιρίων στην ανατολική Ουκρανία από φιλορώσους αυτονομιστές.

Εξάλλου ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Βρετανός πρωθυπουργός, σε τηλεφωνική συνομιλία, «καταδίκασαν έντονα» τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν τις δύο τελευταίες ημέρες στην Ουκρανία και «εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην ουκρανική κυβέρνηση ώστε να φέρει εις πέρας τις μεταρρυθμίσεις που αναμένει ο λαός και να διοργανώσει τις προεδρικές εκλογές της 25 Μαΐου στις καλύτερες συνθήκες».

Βοήθεια και από τις ΗΠΑ

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζέικομπ Λιου υπέγραψε μια εγγύηση δανειακών πιστώσεων προς την Ουκρανία ύψους 1 δισεκ. δολαρίων, αφού συναντήθηκε στην Ουάσινγκτον με τον Ουκρανό ομόλογό του Ολεξάντρ Σλάπακ.

«Η συμφωνία αυτή, που έχει την υποστήριξη του προέδρου (Μπαράκ Ομπάμα) και των δύο σωμάτων του κογκρέσου, αποδεικνύει την ακλόνητη δέσμευση των ΗΠΑ προς μια σταθεροποιημένη Ουκρανία που θα προοδεύει προς τη δημοκρατία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λιου.

Η ουκρανική κυβέρνηση «θα έχει τα μέσα να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αποκτήσει πρόσβαση σε χαμηλού κόστους χρηματοδότηση από την παγκόσμια αγορά κεφαλαίων και για να διευκολυνθεί η οικονομική μετάβασης της χώρας, κυρίως όσον αφορά τους πιο ευάλωτους», πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός.

Ο Λιου υπενθύμισε εξάλλου ότι ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα μεταβεί την επόμενη εβδομάδα στην Ουκρανία σε μια ακόμη ένδειξη υποστήριξης των ΗΠΑ στις νέες αρχές της χώρας, ενώ χαιρέτισε «τις προόδους» του Κιέβου στην κατάρτιση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Ανησυχεί για την ανατολική Ουκρανία η Μόσχα

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν λαμβάνει πολλές εκκλήσεις για βοήθεια από την ανατολική Ουκρανία και παρατηρεί με μεγάλη ανησυχία την εξέλιξη της κατάστασης, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του.

«Δυστυχώς λαμβάνουμε πολλά αιτήματα, τα οποία απευθύνονται προσωπικά στον Πούτιν, από τις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, οι οποίες ζητούν να τις βοηθήσουμε, να επέμβουμε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο», σημείωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Ο Ρώσος πρόεδρος παρατηρεί με μεγάλη ανησυχία την εξέλιξη της κατάστασης στις περιοχές», πρόσθεσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρία Νόβαστι.

Συνεχίζονται οι ταραχές

Στην Γκορλίνκα, μια πόλη 250.000 κατοίκων, πολλές εκατοντάδες άνθρωποι κατέλαβαν με έφοδο την έδρα της αστυνομίας πετώντας πέτρες και βάζοντας φωτιά σε γραφεία, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ένοπλοι φιλορώσοι ακτιβιστές κατέλαβαν την έδρα της διοίκησης, της αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών στο Σλαβιάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, ενώ πουθενά στην πόλη δεν φαίνεται να υπάρχουν δυνάμεις πιστές στο Κίεβο.Ένας από τους αρχηγούς των φιλορώσων εξεγερμένων του Σλαβιάνσκ, ζήτησε τη βοήθεια της Ρωσίας και του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για να αγωνισθεί εναντίον της φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης του Κιέβου.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Ντονέτσκ, στην οποία ανήκει το Σλαβιάνσκ, ο Σεργκέι Ταρούτα, ανακοίνωσε σήμερα πως «μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση με συμμετοχή στρατιωτικών μονάδων» βρίσκεται σε εξέλιξη στη ζώνη «για να αφοπλισθούν οι συμμορίτες και να απελευθερωθούν τα κτίρια που έχουν καταλάβει».

Κατά μήκος των περίπου 140 χλμ. της οδού που οδηγεί από το Ντονέτσκ στο Σλαβιάνσκ, οι φιλορώσοι εξεγερμένοι έχουν υψώσει πολλά οδοφράγματα όπου ακτιβιστές, μερικές φορές οπλισμένοι, ελέγχουν περιστασιακά τα οχήματα.

Στην είσοδο του Σλαβιάνσκ, τα οδοφράγματα είναι περισσότερα. Στους γύρω δρόμους, περίπου 1.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν και υπόσχονται να παραμείνουν εκεί μέχρι να διοργανωθεί ένα δημοψήφισμα για την ένωσή τους με τη Ρωσία.

Keywords
Τυχαία Θέματα