Οι «Νύφες» στο Μουσείο Μπενάκη

Το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα αναλαμβάνει από αύριο μέχρι τις 6 Απριλίου να μυήσε ιτο κοινό στην «Παράδοση και τη μόδα του νυφικού στην Ελλάδα», μέσα από τις συλλογές του.

Περίπου 80 νυφικά του 19ου και του 20ου αιώνα, φορεμένα σε κούκλες και φωτισμένα κατάλληλα, επιτρέπουν να τα θαυμάσουμε από κοντά, στην αίθουσα του Μπενάκη. Μια σκηνογραφία, δια χειρός της σκηνογράφου- ενδυματολόγου Ιωάννας Παπαντωνίου και προέδρου του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, που φέρει το όνομα του πατέρα της, Βασίλειου.

Η έκθεση είναι αφορμή να γιορτάσει το Ίδρυμα τα σαράντα χρόνια λειτουργίας

του και να τιμήσει τους δωρητές του αλλά και τις νύφες που φόρεσαν αυτά τα νυφικά.

«Όλες αναφέρονται με το πατρικό τους όνομα κι όχι με του συζύγου τους» σπεύδει να διευκρινίσει η κ. Παπαντωνίου, καθώς μας ξεναγεί στην έκθεση.

Στο κέντρο της αίθουσας δεσπόζουν όλα τα λευκά νυφικά. Και όλα χωρίς το διάσημο πέπλο, αφού αυτό δεν δωρίζεται αλλά παραμένει στην οικογένεια και πηγαίνει από μαμά σε κόρη. Λευκό μακρύ σατέν, τούλι, μεταλιζέ, λεπτοκεντημένα σχέδια, «λοξά» κοψίματα, τα νυφικά του μεσοπολέμου έως και της δεκαετίας του ’50, αποτελούν «σταθερή αξία» στη μόδα του ενδύματος. Αυτό δείχνουν και κάποια άλλα κομμάτια της έκθεσης που προέκυψαν από μεταγενέστερες τροποποιήσεις παλιών νυφικών σε φορέματα. Νυφικά με κίνηση, σαν από ταινία της Τζίντζερ Ρότζερς και του Φρεντ Αστέρ, καμωμένα από Ελληνίδες μοδίστρες, απόφοιτους επαγγελματικών σχολών ραπτικής που είχε ιδρύσει η βασίλισσα Όλγα ή από διάσημους οίκους του εξωτερικού, όπως του ελληνικής καταγωγής Ζαν Ντεσέ που διατηρούσε οίκο μόδας στο Παρίσι ή της διάσημης Μαντάμ Γκρε ή του Ετιέν Μπρινέλ. Το νυφικό της κ. Παπαντωνίου, που εκτίθεται και αυτό, έραψε η περίφημη Ζορζέτ, σε αντίγραφο μοντέλου του οίκου Μπαλμέν, έχοντας αποκτήσει τα δικαιώματα.

Το λευκό χρώμα στο νυφικό καθιερώθηκε μετά τον γάμο της βασίλισσας Βικτωρίας, εκτοπίζοντας σταδιακά τις τοπικές φορεσιές.

Οι τοπικές νυφικές φορεσιές εκπροσωπούνται στην έκθεση με την πρώτη διάσημη απεικόνιση ελληνικού γάμου των αρχών του 19ου αιώνα από τον περιηγητή Ντιπρέ, όπου μπροστά από την απεικόνιση έχει στηθεί στην έκθεση η πραγματική φορεσιά της νύφης με το στέμμα, «που φυλασσόταν παλιά στη Μονή Πεντέλης, απ’ όπου οι νύφες έπαιρναν τα λεγόμενα σουργούτς, τις φούντες και έφτιαχναν ένα αυτοσχέδιο κεφαλόδεμα με πέντε φούντες μεταλλικές και πέντε γαρίφαλα ή τριαντάφυλλα» λέει η κ. Παπαντωνίου.

Μετά τη λήξη της (6 Απριλίου), από το Μουσείο Μπενάκη, η έκθεση «Νύφες», θα μεταφερθεί στο πολιτιστικό κέντρο «Φουγάρο», έξω από την έδρα του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, στο Ναύπλιο.

Τέλος, στις αρχές Φεβρουαρίου, το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα θα κάνει μια εξίσου δυναμική εμφάνιση στο Λονδίνο, στο Ελληνικό Κέντρο, στην έκθεση «Στα ίχνη της μεγαλοπρέπειας».

Keywords
Τυχαία Θέματα