Οι Μεξικανοί πήραν τα πρωτεία στην παχυσαρκία

Το Μεξικό ξεπέρασε για πρώτη φορά στην αντίστοιχη παγκόσμια λίστα τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου το ποσοστό των παχύσαρκων είναι ελαφρώς χαμηλότερο. Οι ειδικοί αποδίδουν το φαινόμενο στην αλλαγή του διατροφικού προτύπου.

«Η κυριότερη αιτία είναι η επιδείνωση των διατροφικών συνηθειών. Είμαστε η χώρα με την μεγαλύτερη κατανάλωση αναψυκτικών στον κόσμο. 163 λίτρα το χρόνο ανά άτομο. Προφανώς και η παχυσαρκία συνδέεται με αυτά τα στοιχεία, καθώς επίσης και με την εγκατάλειψη της παραδοσιακής διατροφής και την κατανάλωση έτοιμου φαγητού», υποστηρίζει ο Αλεχάντρο Καρβίγιο, διευθυντής μίας ένωσης

καταναλωτών.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η παχυσαρκία ευθύνεται για πολλές θανατηφόρες ασθένειες. Κάθε χρόνο 400 χιλιάδες Μεξικανοί ανακαλύπτουν ότι πάσχουν από διαβήτη. Η δραματική άνοδος του αριθμού των υπέρβαρων αναμένεται να επιβαρύνει το σύστημα υγείας της χώρας.

«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου δεν υπάρχει επιστροφή. Είτε λύνουμε το πρόβλημα, είτε η χώρα μας μαζί με το σύστημα υγείας καταρρέουν. Η κατάρρευση του συστήματος υγείας θα φέρει την κατάρρευση ολόκληρης της χώρας. Μπορεί κανείς να ισχυριστεί οτι πρόκειται για πρόβλημα εθνικής ασφάλειας», τονίζει ο γιατρός Αμπελάρδο Άβιλα, μέλος του Εθνικού Οργανισμού Υγείας και Διατροφής.

Λόγω της ανόδου των εισοδημάτων, οι κάτοικοι των αστικών κέντρων στο Μεξικό έχουν εγκαταλείψει την πατροπαράδοτη διατροφή και έχουν υιοθετήσει τα δυτικά πρότυπα. Όλα αυτά σε μία χώρα όπου ο μισός πληθυσμός ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας και οι αρχές έχουν υιοθετήσει πρόγραμμα για την καταπολέμηση του υποσιτισμού.

Πηγή: http://gr.euronews.com/

Keywords
Τυχαία Θέματα