ΟΙ ΙΡΑΝΟΙ ΤΑ ΒΡΗΚΑΝ ΣΚΟΥΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ

Μέσα στο σπίτι τους κατακεραύνωσαν τους Ιρανούς, ο Μπαν Κι Μουν και ο Μοχάμεντ Μόρσι. Ο ένας για το Ισραήλ και ο δεύτερος για να επιδείξουν οι Αδέσμευτοι αλληλεγγύη στους αντικαθεστωτικούς που μάχονται το καταπιεστικό καθεστώς του Άσαντ.

Του Γιώργου Βλαβιανού

Ανάστατοι οι Σύροι αντιπρόσωποι στη Σύνοδο των Αδεσμεύτων που συγκάλεσε με τόσες τυμπανοκρουσίες η ιρανική κυβέρνηση στην Τεχεράνη όταν άκουσαν τους κεραυνούς που εκστόμισε ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, αποχώρησαν επιδεικτικά από την αίθουσα. Ο Σουνίτης πρόεδρος δεν πτοήθηκε από το εχθρικό περιβάλλον ούτε ασχολήθηκε

με αβρότητες αναλογιζόμενος τους οικοδεσπότες συμμάχους και φανατικούς υποστηρικτές του Μπασάρ Άσαντ στη Συρία και του καθεστώτος του. Κάλεσε από του βήματος με βροντερή φωνή τους σύνεδρους να δείξουν αλληλεγγύη προς τους αντάρτες που πολεμούν εναντίον του «καταπιεστικού καθεστώτος του προέδρου Άσαντ».

Δεν ήταν μόνον ο Αιγύπτιος πρόεδρος που δεν ασχολήθηκε με τα πυρηνικά του Ιράν αλλά με τα συμβαίνοντα στη Συρία. Ούτε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, για τον οποίο τόσα είπαν Ηνωμένες Πολιτείες και Ισραήλ όταν κοινοποίησε την απόφασή του να παραστεί στη Σύνοδο, δεν «σεβάσθηκε» τους οικοδεσπότες και τους κατηγόρησε επειδή επιζητούν την καταστροφή του Ισραήλ και συνεχίζουν να είναι αρνητές του Ολοκαυτώματος.

Στην ιστορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας ο Μουν είναι ο πρώτος πολιτικός που αντιπολιτεύεται τον Ανώτατο Θρησκευτικό Ηγέτη του Ιράν μέσα στο σπίτι του σε ένα τέτοιο θέμα σαν αυτό του εβραϊκού κράτους.

Ο Μοχάμεντ Μόρσι ήταν ο πρώτος Αιγύπτιος πρόεδρος που επισκέπτεται το Ιράν από το 1979 από την Ισλαμική Επανάσταση. Μίλησε για το ξεκάθαρο πολιτικό όραμα της αντιπολίτευσης για την ειρηνική μετάβαση στη δημοκρατία κάτι που δεν σεβεται ο πρόεδρος Άσαντ.

Εν τω μεταξύ στη Συρία, ο Άσαντ έδωσε νέα συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση «Ντούνια TV». Ο Σύρος πρόεδρος χαρακτήρισε τον στρατό του ηρωικό. «Πρόκειται για πόλεμο θέλησης. Ο στρατός κάνει τη δουλειά του.» Μίλησε και για τα κυβερνητικά στελέχη που τον εγκατέλειψαν κατά τη διάρκεια των 18 μηνών και χαρακτήρισε την όλη επιχείρηση «εθνοκάθαρση».

Οι Σύροι αντάρτες ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν μαχητικό αεροσκάφος στη βορειοδυτική επαρχία του Ιντλίμπ, κοντά στα τουρκικά σύνορα. Μάλιστα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα δείχνει πιλότο να χρησιμοποιεί αλεξίπτωτο και να πέφτει. Η Ταξιαρχία των Μαρτύρων ανακοίνωσε ότι το αεροσκάφος κατερρίφθη κοντά στην πόλη αλ Θαγιαμπίγια. Στο βίντεο φάνηκε και ελικόπτερο να κτενίζει την περιοχή ενδεχομένως για να εντοπίσει τον πιλότο.

Keywords
Τυχαία Θέματα