ΠΟΙΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ

Η δόση είναι απαραίτητη προκειμένου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να έχει τα απαιτούμενα κεφάλαια ώστε να βρεθεί  λύση στο πρόβλημα του ΤΤ.

Σε κατάσταση αναμονής θα βρίσκεται το Σεπτέμβριο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αναμένοντας την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης – τρόικας και την εκταμίευση της δόσης. Η δόση είναι απαραίτητη προκειμένου το Ταμείο

Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να έχει τα απαραίτητα κεφάλαια προκειμένου να προχωρήσει η λύση στο πρόβλημα του ΤΤ.

Μέχρι τότε το ΤΤ θα τεθεί σε κατάσταση αναμονής λειτουργώντας κανονικά. Η μη δημοσίευση του ισολογισμού –όπως ανακοίνωσε χθες λόγω εξαιρετικώς δυσμενών συνθηκών, η δημοσίευση των αποτελεσμάτων για τη χρήση του έτους 2011, εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας δεν είναι δυνατή- «βολεύει» καθώς δεν θα αποτυπωθούν οι ζημιές και κατ’ επέκταση οι κεφαλαιακές ανάγκες και έτσι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα διατηρήσει την ρευστότητα που έχει χορηγήσει στο ΤΤ. Σημειώνεται ότι αν δημοσίευε αποτελέσματα θα έπρεπε να αναφέρεται ρητά με ποιο τρόπο θα αποκαταστήσει την κεφαλαιακή της βάση προκειμένου να εξακολουθεί να θεωρείται βιώσιμη και να έχει πρόσβαση στην ρευστότητα του ευρωσυστήματος.

Υπογραμμίζεται ότι το κεφαλαιακό άνοιγμα του ΤΤ-που θα δημιουργηθεί από τις ζημιές από το PSI- δεν μπορεί να καλυφθεί από το ΤΧΣ καθώς σύμφωνα με το Μνημόνιο η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μην ενισχύσει με νέα κεφάλαια προβληματικές κρατικές επιχειρήσεις.

Δυο είναι οι βασικές λύσεις που εξετάζονται για το ΤΤ, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα ολοκληρωθούν με επιτυχία οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – τρόικας και θα εκταμιευθούν τόσο η δόση όσο και τα κεφάλαια που έχουν προβλεφθεί για την ανακεφαλαιοποίηση. Η πρώτη –και η πλέον επιθυμητή- είναι να ενισχυθεί κεφαλαιακά για την κάλυψη των ζημιών στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης και εν συνεχεία να πωληθεί σε άλλη τράπεζα εφόσον υπάρξει σχετικό ενδιαφέρον. Αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον τότε η τράπεζα θα διαχωριστεί σε καλό και κακό κομμάτι όπου το κακό κομμάτι θα τεθεί σε εκκαθάριση και το καλό θα περάσει στον έλεγχο του ΤΧΣ όπως έγινε και στην περίπτωση της Proton Bank.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν στελέχη του ΤΤ, ότι μέχρι να ολοκληρωθούν όλα αυτά δεν αλλάζει απολύτως τίποτα στον τρόπο λειτουργίας της τράπεζας τόσο σε ότι αφορά τους καταθέτες όσο και τους δανειολήπτες. «Σκούρα» είναι τα πράγματα για τους μικρομετόχους καθώς είτε η μια είτε η άλλη λύση δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Υπενθυμίζεται ότι τόσο στην περίπτωση της ATEBank το υγιές κομμάτι της οποίας μεταβιβάστηκε στον όμιλο Πειραιώς όσο και της Proton Bank η οποία πέρασε στον έλεγχο του ΤΧΣ οι μέτοχοι των τραπεζών ουσιαστικά έχασαν την περιουσία τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα