Οι απεργιακές συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Η κακοκαιρία είχε αντίκτυπο και στη συμμετοχή των διαδηλωτών στη συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως. Η απόφαση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ να μην πραγματοποιηθεί πορεία προκάλεσε την αντίδραση της προσκείμενης στον ΣΥΡΙΖΑ συνδικαλιστικής

παράταξης «Αυτόνομη Παρέμβαση».

Για «θέατρο του παραλόγου» έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ο οποίος είπε ότι «κυβέρνηση και τρόικα μας μιλάνε για χρηματοδοτικά κενά και ελλείμματα, ενώ το μεγάλο κενό είναι στο κοινωνικό κράτος και στην κοινωνία». Υποστήριξε επίσης ότι «η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει κρίση κοινωνική και ανθρωπιστική».

Στην ανάγκη εκπόνησης ενός εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης, με τη συμμετοχή όλων των παραγωγικών και κοινωνικών δυνάμεων του τόπου, αναφέρθηκε ο γγ της ΓΣΕΕ και πρόεδρος της ΔΑΚΕ Νίκος Κιουτσούκης. Ο κ. Κιουτσούκης ζήτησε από την κυβέρνηση να πει «όχι» στις «συνεχείς και παράλογες» όπως τις χαρακτήρισε «απαιτήσεις της τρόικας» και «να επαναδιαπραγματευθεί προς όφελος της χώρας».

Για «αναντιστοιχία μεταξύ των προβλημάτων και των αντιδράσεων» έκανε λόγο ο Ζώης Πεπές, μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ και εκπρόσωπος της «Αυτόνομης Παρέμβασης».

Παρά την αντίθετη απόφαση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, εκατοντάδες διαδηλωτές, μέλη αριστερών οργανώσεων και πρωτοβάθμιων σωματείων, που είχαν συγκεντρωθεί στο ύψος του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, στην οδό Πατησίων, πορεύτηκαν μέσω της οδού Σταδίου προς την πλατεία Συντάγματος. Όταν έφθασαν στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, προκλήθηκε μικρο-ένταση, όταν ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να ρίξει το προστατευτικό κιγκλίδωμα και να κατευθυνθεί προς τον χώρο του Μνημείου. Οι διαδηλωτές εμποδίστηκαν από την Αστυνομία και το επεισόδιο δεν πήρε έκταση.

Στο απεργιακό ψήφισμα, τα συνδικάτα ζητούν μεταξύ άλλων «αλλαγή των πολιτικών της λιτότητας, κατάργηση των δεσμών των Μνημονίων και αναπτυξιακό μοντέλο που θα δημιουργεί νέες και σταθερές θέσεις εργασίας». Ζητούν επίσης «να σταματήσουν οι απολύσεις και η ανασφάλιστη εργασία», καθώς και «να παραμείνουν υπό κρατικό έλεγχο οι επιχειρήσεις δημοσίου συμφέροντος».

Κανονικά λειτουργεί το Μετρό στο Σύνταγμα που ήταν κλειστό λόγω των πορειών, με απόφαση της αστυνομίας.

Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Συγκέντρωση στην πλατεία Ομονοίας πραγματοποίησε το πρωί το ΠΑΜΕ, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας των συνδικάτων. Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι, που παρά την καταρρακτώδη βροχή συμμετείχαν μαζικά, πραγματοποίησαν πορεία στην πλατεία Συντάγματος.

Στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, παραβρέθηκε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σε δήλωσή του τόνισε ότι «αγωνιζόμαστε για την προστασία των ανέργων, για τα ασφαλιστικά δικαιώματα και τις συντάξεις, για τις συλλογικές συμβάσεις, για να σταματήσει η τρομοκρατία στους τόπους δουλειάς, για να πάψει η φοροληστεία του λαού, για την ανασύνταξη του εργατικού- λαϊκού κινήματος, για τη Λαϊκή Συμμαχία με στόχο να αλλάξει τάξη, τελικά, στην εξουσία».

Οι διαδηλώσεις της Θεσσαλονίκης

Έξω από το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, με διαφορά λίγης ώρας, ολοκληρώθηκαν οι τρεις πορείες εργαζομένων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της εικοσιτετράωρης απεργίας των συνδικάτων, στη Θεσσαλονίκη.

Η συγκέντρωση των ΕΚΘ-ΕΔΟΘ πραγματοποιήθηκε μπροστά στο Εργατικό Κέντρο με τη συμμετοχή εργαζομένων από την ΕΛΒΟ, τα μέσα μεταφοράς, το χώρο της υγείας και επιχειρήσεις του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και σε αυτή κατευθύνθηκαν και εκπαιδευτικοί, διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ και φοιτητές που έκαναν προσυγκέντρωση στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Ακολούθησε πορεία που κατέληξε στο ΥΜΑΘ.

«Στη Β. Ελλάδα η ανεργία έχει ξεπεράσει το 30%» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΚΘ Π. Τσαραμπουλίδης, υπογραμμίζοντας την εναντίωση των εργαζομένων σε απολύσεις, σε παρεμβάσεις στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και σε μέτρα λιτότητας.

Στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης κατέληξε μισή ώρα νωρίτερα και η πορεία του ΠΑΜΕ, που πραγματοποίησε συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου, με ομιλητές εκπροσώπους εργαζομένων από διάφορους κλάδους. Πορεία με κατάληξη το ΥΜΑΘ έκαναν και μέλη πρωτοβάθμιων σωματείων, που συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα.

Συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του ταμείου είσπραξης εσόδων ΙΚΑ, στην οδό Βαλαωρίτου, όπου στεγάζεται το κέντρο είσπραξης ασφαλιστικών οφειλών (ΚΕΑΟ) πραγματοποίησαν, λίγο μετά τις δέκα το πρωί, εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΒΕ, επαγγελματίες διαφόρων κλάδων, εμποροβιοτέχνες, αυτοκινητιστές και ιδιοκτήτες ταξί, ζητώντας την κατάργηση του ΚΕΑΟ, πάγωμα και «αποποινικοποίηση» των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ και «ρεαλιστικές» ρυθμίσεις εξόφλησης των εισφορών τους.

Οι αστικές συγκοινωνίες, λόγω της εικοσιτετράωρης απεργίας των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, λειτούργησαν με προσωπικό ασφαλείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα