Οι «Streetworkers» βοηθούν τη Θεσσαλονίκη

Η ομάδα αυτή είναι οι «Streetworkers», οι οποίοι κρατώντας στα χέρια βαλιτσάκια που περιέχουν σύριγγες, βραστήρες για ηρωίνη, καθαρό ορό, γάζες και προφυλακτικά, προσπαθούν να προσεγγίσουν τους χρήστες που βρίσκονται εκτός θεραπευτικών προγραμμάτων. Στόχος της εν λόγω ομάδας είναι να τους ενημερώσουν για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν στις πιάτσες και για τα μεταδιδόμενα νοσήματα.

Το «Streetwork» ή «Δουλειά στο δρόμο», είναι μία δράση

του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών και άρχισε να δραστηριοποιείται τον Νοέμβριο του 2012 στο νομό Θεσσαλονίκης, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και θα έχει διάρκεια δύο χρόνια (συν άλλα τρία που θα χρηματοδοτείται από τον ΟΚΑΝΑ). Τα πρώτα άτομα που απαρτίζουν την ομάδα έχουν ήδη εκπαιδευτεί κατάλληλα και έχουν ξεκινήσει να βγαίνουν βραδινές ώρες, τρεις φορές την εβδομάδα, στα στέκια των χρηστών.

Η αρχή έγινε σε κεντρικά σημεία της συμπρωτεύουσας, όπως η πλατεία Ναυαρίνου, η Ροτόντα και πίσω από το δικαστικό μέγαρο. Ήδη έχουν καταφέρει να προσεγγίσουν περισσότερους από 50 χρήστες που βρίσκονται εκτός θεραπευτικών προγραμμάτων και να τους ενημερώσουν για τη βελτίωση της υγείας τους καθώς εγκυμονούν σοβαροί κίνδυνοι για ηπατίτιδα, φυματίωση και AIDS. Χαρακτηριστικό είναι πως από αυτούς που δέχτηκαν να κάνουν τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, ένας βρέθηκε θετικός στον ιό.

Με βάση τα πρώτα στοιχεία, το προφίλ των χρηστών που είναι εκτός θεραπευτικών προγραμμάτων και προσεγγίζονται από την ομάδα είναι ηλικίας από 18 – 55 ετών. Οι χρήστες, μετά τα πρώτα λεπτά επιφυλακτικότητας, δέχονται να συζητήσουν μαζί τους. Μάλιστα, τους αναφέρουν πως εκτός από τα ιατρικά ζητήματα, υπάρχουν και άλλα θέματα που τους απασχολούν όπως: στέγη, φαγητό, νομική υποστήριξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα