Δορυφόρος «made in Greece» από τη NASA

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», εδώ και τρεις μήνες, με επικεφαλής τον δρ Περικλή Παπαδόπουλο, η ομάδα των Ελλήνων ερευνητών εργάζεται στη NASA. Ο ίδιος τονίζει «θέλω να δώσω κίνητρο στα νέα παιδιά στην Ελλάδα να συνεχίσουν να ονειρεύονται».

Ο δρ Παπαδόπουλος είναι καθηγητής στο ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Σαν Χοσέ στη Silicon Valley, όπου την προηγούμενη χρονιά είχε

υλοποιήσει με τους φοιτητές του την πρώτη παγκοσμίως εκτόξευση δορυφόρου μέσα από διαστημικό σταθμό, κάτι που παρακολούθησε η NASA και εκδήλωσε ενδιαφέρον για τη συνέχιση του σχεδίου.

Τεράστιο είναι το κόστος για να βγει ένας δορυφόρος στο Διάστημα αφού αγγίζει τα 400 εκατ. δολάρια ενώ και η διαδικασία της εκτόξευσης είναι χρονοβόρα λόγω μεγάλης αναμονής, σημειώνει ο δρ Παπαδόπουλος. Ωστόσο το σχέδιο που προτείνει ο Έλληνας καθηγητής για την κατασκευή ενός μικροδορυφόρου κοστίζει 100.000 δολάρια, υπό την προϋπόθεση όμως αυτός να αποτελέσει το πρώτο ελληνικό διαστημικό πρόγραμμα.

Ο μικροδορυφόρος, ονόματι Λ-sat, από το ελληνικό γράμμα Λ που συναντάται στη λέξη Ελλάς, Ηλιος, Λίθος (δηλαδή «Γη του φωτός»), θα έχει δύο στόχους κατά την παραμονή του στο Διάστημα για περίπου 300 μέρες το 2014. Αρχικά, θα εντοπίζει σε πραγματικό χρόνο τις γεωγραφικές συντεταγμένες των ελληνικών εμπορικών πλοίων, προσφέροντάς τους σχετική πληροφόρηση για το ενδεχόμενο πειρατείας, ενώ θα προσφέρει τη δυνάτοτητα άμεσης επικοινωνίας με τον καπετάνιο. Ο δεύτερος σκοπός του δορυφόρου είναι ακαδημαϊκός και θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κολούμπια: θα ελεγχθεί η αντίδραση του υλικού grapheme, από το οποίο αποτελούνται το τρανζίστορ του μέλλοντος, στην (ηλιακή) ακτινοβολία του Διαστήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα